43 eljárás indult a mobilizáció miatt Kárpátalján


Kárpátalján az év első felében 43 személy ellen indítottak eljárást a mobilizáció alól történő kibújás miatt, ismertette a megyei ügyészség idei hat hónapos tevékenységét annak vezetője.

Volodimir Janko ungvári sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt állította, hogy Kárpátalja biztonságosabb lett. Átlagosan tízezer lakosra 53,6 bűncselekmény jut, ami elvileg az egyik legjobb mutató az országban. A korrupció felszámolása terén is számok ismertetésével igyekezett rózsaszín képet festeni, a hétköznapokban tapasztalt valós jelenségeket viszont nem kommentálta.

Azt azonban elmondta, hogy 2015 első félévében 43 személy ellen kezdeményeztek ügyészségi eljárást a mobilizáció megtagadása miatt. 30 személy ellen már vádat is emeltek, 24-nek a büntetőügye pedig már bíróság előtt van.

Volodimir Janko kérdésre válaszolva tagadta a huszti járási hadkiegészítő-parancsnok azon nyilatkozatának valóságtartalmát, hogy ezentúl a hadkiegészítő emberei, vagy a határőrök akár a buszokról is lerángathatnak bárkit, vagy a határon adhatják oda a behívót. A megyei vádhatóság első embere leszögezte: ilyen eljárásra csak azok ellen jogosultak a hatóságok, akik bűncselekmény elkövetésének alapos gyanújával azonosíthatóak.
Kárpátalja ügyésze kitért még arra a május végi incidensre, amikor az intézményük előtt egy 30 éves ungvári férfi felvágta az ereit, így tiltakozván a hatóság nyomozóinak munkája ellen. Volodimir Janko megvédte a mundér becsületét. Az elkövetőről azt mondta, részeg volt, és egyébként is két lopás miatt vizsgálódtak ellene, s már háromszor került összeütközésbe a törvénnyel.


[poll id=”13″]