Tévedtek a határőrök, mégsem kábítószert találtak Péterfalva közelében


Kiderült, hogy nem is kannabiszt találtak a tiszaújlaki határőrök egy ellenőrzés során Nagypalád és Tiszapéterfalva között – adja hírül a GolosKarpat.

Korábban a mukachevo.net hírportál anyagára hivatkozva mi is írtunk arról, hogy külsőleg a kannabiszra hasonlít az a gyanús növény, ami közel 55 hektáron nő a Nagyszőlősi járás említett térségében.

Azóta minden tisztázódott, és kiderült: csupán ipari kannabisz terem ott, ami a batári illetőségű Tisza Bio cég tulajdona. A kizárólag természetes alapanyagokból készülő termékeket forgalmazó vállalkozás igazgatója, Tüzes Pál a GolosKarpat helyszíni tudósítójának elmondta, már két hónapja termesztik azt, ezért is csodálkozik, hogy az csak most szúrt szemet a határőröknek.

Augusztus végére tervezik a betakarítását, s alapanyagként azt külföldön fogják értékesíteni. Az ipari kannabiszból speciális olajat készítenek, kábítószert az nem tartalmaz. Még csak a napraforgó olajában is több a bódító hatóanyag, mint ebben a növényben, tette hozzá Tüzes Pál.

Kérdésre válaszolva kifejtette, természetesen minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeznek. Hat hónapot vett igénybe a papírok kijárása, s csak utána kezdtek hozzá a növény termesztéséhez. Az ezt igazoló dokumentációkat átadta a rendőrségnek, akik a biztonság kedvéért azért próbát is vittek belőle, amit bevizsgálnak.