Kijevben javában zajlik az élet – ülésezik a Ráda


Mozgalmasan telik a mai nap Kijevben. Három fontos törvényjavaslatról is dönteniük kell a képviselőknek. Meneszthetik az egészségügyi minisztert, a környezetvédelmi tárca vezetőjével ezt már meg is tették. Új főnöke van a titkosszolgálatnak. Mindeközben a parlament előtt két nagy tábor is tüntet.

Az elmúlt hetekben igencsak megszaporodtak a tiltakozó megmozdulások a Legfelső Tanács épülete előtt. Tegnapelőtt például a vállalkozók azt kifogásolták, hogy kötelezővé teszik számukra a kasszagépeket. A demonstrációjuk hatására tegnap a képviselőtestület módosította a kifogásolt törvényt, így csak azoknak lesz kötelező a pénztárgépek használata, akiknek éves jövedelme meghaladja az 1 millió hrivnyát.

Ma reggel a szakszervezetek képviselői és a farmerek kezdtek tiltakozni. Előbbiek szeretnék, ha mihamarabb indexálnák a fizetéseket és a nyugdíjakat, nem pedig csak decemberben, mint azt tervezik. Követelik még a megemelt közüzemi díjak csökkentését. A mezőgazdasági vállalkozók pedig azt szeretnék elérni, hogy ne változzon a mostani, rájuk vonatkozó adórendszer. Jelenleg ugyanis úgy fizetik az áfát, hogy az egy speciális számlára kerül, amit visszaforgathatnak vállalkozásuk fejlesztésére.

De nemcsak kint az utcán, hanem bent a parlamentben is zajlik az élet. Három fontos törvény van ma napirenden: a helyhatósági választásokról szóló, az ukrán nemzeti polícia megalakulását szabályozó, és az, ami kötelezné a médiumokat, hogy világossá és átláthatóvá tegye a tulajdonosi viszonyokat.
A parlament személyi kérdésekről is határoz ma. 235 igennel menesztették Igor Sevcsenkót, a környezetvédelmi tárca vezetőjét. Eltávolítását személyesen a miniszterelnök kezdeményezte. A leváltott miniszter tegnap azt mondta, leleplezi Arszenyij Jacenyuk machinációit, ha rákényszerítik. Meneszthetik a grúz egészségügyi minisztert, Alekszandr Kvitasvilit is. Korábban ő is utalt rá, hogy azért kell majd mennie, mert egyes képviselőknek nem tetszenek a medicinában tervezett reformtervei.

Új vezetője van az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU). Petro Porosenko kérésére 340 képviselő támogatta Vaszil Hricak kinevezését. A korábbi titkosszolgálati főnököt, Valentin Nalivajcsenkót azok után mentették fel, hogy túlságosan „önállósította” magát és összetűzésbe került a főügyészséggel.


[poll id=”13″]