Moszkva bírálja az ukrán alkotmány tervezett reformját


Oroszország bírálta csütörtökön az ukrán alkotmány reformjának előző nap Kijevben ismertetett tervét, mert Moszkva szerint az nem veszi figyelembe a donyecki és luganszki javaslatokat. Petro Porosenko ukrán elnök a hatalom decentralizációját célzó módosítás tervezetét ismertetve leszögezte, az új alaptörvényben nem lesz benne, hogy különleges státust kapnak a kelet-ukrajnai területek.

A kijevi hatóságok sokat beszélnek a reformról, de teljes mértékben figyelmen kívül hagyják Donyeck és Luganszk képviselőinek a javaslatait a politikai reformra. Ez az ukrán hatóságok lépéseinek legnagyobb hibája” – jelentette ki bírálóan Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov hasonló hiányosságról beszélt újságírók előtt. “Az ilyen törvények előkészítése a Donyec-medence képviselői véleményének megfontolása nélkül nehezen tekinthető a minszki megállapodások teljesítésének” – mondta.

Porosenko a parlamentben azt ígérte a keleti területeknek, hogy különleges önigazgatási jogokat fognak kapni egy külön törvényben. Hangsúlyozta viszont, hogy az alkotmány lehetőséget fog biztosítani a mindenkori államfő számára, hogy haladéktalanul feloszlassa a helyi önkormányzatot, illetve leváltsa a helyi tisztségviselőt, ha az “a szeparatizmus bűnébe esne”, azaz tevékenységével veszélyeztetné az ország területi egységét, szuverenitását és biztonságát.

A helyzetet bonyolítja, hogy Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki vezető források szerint bejelentette: “helyhatósági választásokat” ír ki október 18-ra a Donyecki Népköztársaság területén.

mti


[poll id=”13″]