Válasz helyett időkérés (KMKSZ+UMDSZ)


Lejárt az a határidő, amit az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke fogalmazott meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) írott levelében. Amint ismeretes, abban Zubánics László az esetleges együttműködésre vonatkozó elképzeléseit vázolta.

Előző publicisztikánkban leírtuk, nem vitás, a kárpátaljai magyar közösségnek az egység megteremtése volna az érdeke. Ezért sokan nagy kíváncsisággal várták július elsejét, vajon mit reagálnak a kulturális szövetségnél. Ám hiába kerestük a Kárpátalja című hetilapjukban a reakciót, semmi sincs az ügyről. Mint ahogyan a másik szervezet újságjában, a Kárpáti Igaz Szó legfrissebb számában sem foglalkoznak a témával. Mielőtt találgatni kezdtünk volna a hallgatás okáról, a legnépszerűbb közösségi portálon az UMDSZ megosztotta azt a levelet, amit a KMKSZ elnöke írt nekik.

Idézzük Brenzovics László június 30-i keltezéssel írott szűkszavú sorait:

„A kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség rendkívül fontosnak tartja, hogy a közelgő önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviselete céljából megfelelő számú képviselőt juttasson be a helyhatósági szervekbe. Az önkormányzati választási törvény elfogadását követően kész megvitatni az ezzel kapcsolatos felvetéseket”.

Nem kukacoskodásképpen, de: a szövegben kis betűvel írják saját szervezetük első szavát… Ugyan csak apró szépséghiba, de a levél megfogalmazói azért nagyobb körültekintéssel is eljárhattak volna, hiszen őket minősíti. De ezen ugorjunk, megtréfálta őket a nyomda ördöge, ez esetben a billentyűzet. Ami ennél fontosabb, hogy ők ne tréfálják meg a helyi magyarságot, az elvárásokat velük szemben!

A válaszlevéllel a KMKSZ gyakorlatilag időt kért. Mondjuk, nem sokat, mert a szóban forgó jogszabályról akár már ma dönthetnek a parlamentben. Sokkal inkább arról van szó, hogy a kulturális szövetség vezérkarában ellentétek lehetnek az együttműködést illetően. Információink szerint vannak, akik felvállalnák azt, míg mások határozottan elutasítják. Önös érdekeiket helyezik előtérbe a köz érdekével szemben. Úgy tudjuk, az elutasító magatartást a budapesti nemzetpolitika irányítói sem támogatják, tekintettel az itteni magyarság jelenlegi sanyarú és kilátástalan sorsára…

A KárpátHír az előző héten azt kérdezte olvasóitól, össze kell-e fognia a két magyar pártnak? Az 1600-at meghaladó szavazatmennyiség igazán jelentősnek mondható, mint ahogyan az igenek aránya is az: 91 százalék! Nem tudni, ezt nyomon követték-e Brenzovics Lászlóék, de érezniük kell, a kárpátaljai magyarok egyértelmű többsége igenis egységet szeretne. Ezért most különösen nagy felelősség terheli a KMKSZ elnökét. Szurkoljunk neki!

Nemes István


[poll id=”13″]