Erzsébet-táboros kárpátaljai diákokat fogadott Semjén Zsolt


Az Erzsébet-tábor szervezésében kárpátaljai magyar diákok látogattak Budapestre, a fiatalokat Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes fogadta a kormány nevében pénteken a Parlamentben.

Semjén Zsolt kiemelte: a kárpátaljai magyar diákok nehéz helyzetből érkeztek, Ukrajnában és Kárpátalján háborús állapotok vannak.
Hangsúlyozta, minderről a kárpátaljai magyarság nem tehet, nem ők vették el az Ukrajnában élő több tízmillió orosztól a nyelvi jogokat és nem ők tehetnek a Krímben történtekről. Ez a háború, ami ott folyik, nem az ukrajnai magyarság háborúja, és nem a mi háborúnk – mondta a kormányfő helyettese.

Semjén Zsolt hozzátette: bármi történik, az ottani magyarság számíthat Magyarországra, ha kell, a magyar kormány biztosítani fogja a magyar pedagógusok járandóságát, a magyar kisgyermekek étkeztetését vagy a lelkészek megélhetését. Ha szükséges a magyar állam biztosítani fogja, amit az ukrán államnak kellene megtennie, hogy a diákok ellátást kapjanak, magyarul, magyar intézményekben tanulhassanak – mutatott rá.
Ha a helyzet úgy alakul, átjöhetnek Magyarországra, itt nem bevándorlóként tekintenek majd rájuk, itt itthon vannak. Bármi történik, van országotok, van hazátok, Magyarország – szólt a fiatalokhoz a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: az Országgyűlés talán most még csak egy érdekes épület számukra, de ha elmúlnak 18 évesek, az ő szavazatuk is dönteni fog arról, hogy mi történik ebben az épületben.
A most budapesti látogatásra érkező több mint kétszáz gyermek megtekintette a Sándor-palotát, a Halászbástyát, a Mátyás-templomot. Megismerkedtek a Parlament történetével, megtekintették a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket és a kormányőrség bemutatóját.
Az esemény háttéranyaga szerint a magyar kormány 3 ezer 8-14 év közötti kárpátaljai magyar gyermek üdülését támogatja, ezzel is kifejezve segítő szándékát.

A pályázat lebonyolításában a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nyújt segítséget. A kárpátaljai magyar diákok június 20-tól augusztus 28-ig tíz héten át, hétnapos turnusokban magyarországi fiatalokkal üdülnek együtt.
Rajtuk kívül még közel 1200 gyermek érkezik Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból, Horvátországból, Szlovéniából a Határtalan túra részeként.

MTI/ MTI fotó

[poll id=”13″]