Hubal a borászok és sörfőzdék mellé állt


Vaszil Hubal, a megyei állami közigazgatás elnöke a Miniszteri Kabinetnél és a Legfelső Tanácsnál kezdeményezné a nemrég módosított jövedéki törvény újragondolását, úgy, hogy az új szabályozás egyelő esélyeket biztosítana a kis- és középvállalkozások számára, tudatta a kormányzó sajtószolgálata.

A közigazgatás elnöke pénteken hivatalos munkalátogatást tett a beregszászi járásban, útja során felkereste a régió kistermelő szőlészeit és borászait, valamint a vizit apropóját adó kisüzemi sörfőzdét. Ugyanis – ahogy azt korábban mi is megírtuk – június 1-től alkoholos italnak minősül a sör, így változik a folyékony kenyér forgalomba hozatali járuléka is.

Vaszil Hubal első útja Nagy László beregszászi pincészetébe vezetett, Nagyéknál apáról fiúra szál a borászmesterség, már dédnagyapja is ezzel foglalkozott. A borász a mennyiség helyett a minőségre koncentrál, ám a hatályban lévő törvények ellehetetlenítik, ugyanis a kereskedelmi értékesítéshez szükséges engedély kiváltása az eladott mennyiségtől függetlenül évi fél millió hrivnyába kerül. Ugyan annyi, mint azoknak a termelőknek, akik évente több millió liter bort dobnak piacra. Így csak fesztiválokon tudja értékesíteni borait.
A boroknál alkalmazott szabályozás a mostani törvénymódosítás révén már a sörökre is vonatkozik, ami Kárpátalján 11 kisüzemi sörfőzdét érint. A beregszászi Európa 2014 elnevezésű vállalt áprilisban kezdte meg a termelést, de három hónap után a magas licence díj miatt most leállították a sörfőzést. Az eltelt rövid idő alatt közel 100 ezer liter sört értékesítettek, ezzel egyidejűleg több százezer hrivnya adót fizettek be a helyi költségvetésbe. A hosszú távú terveik között szerepelt az üzem bővítése és a munkahelyek számának a növelése. Ezzel szemben az új törvény miatt Beregszász adóbevételektől esik el és munkahelyek sünnek meg a városban.

A vállalkozást irányító Varga Béla szerint legnagyobb probléma, hogy nem igazságos a szabályozás: neki is ugyan annyit kell fizetni, mint annak a nagyvállalatnak, aki több millió liter sört dob a piacra.

Levonva a következtetéseket Vaszil Hubal, úgy fogalmazott logikus és igazságos szabályokat kell teremteni kistermelők számára.
„Meggyőződésem, hogy meg kell változtatni ezt a törvényt, úgy hogy az ne lehetetlenítse el a kis- és középvállalkozásokat. Kezdeményezni fogom, hogy a megyei tanács és a kárpátaljai parlamenti képviselők egy olyan törvényjavaslatot dolgozzanak ki és tegyenek a parlament elé, ami végre kedvez a rég óta ezzel a problémával küszködő kistermelő borászoknak és a most bajba került kisüzemi sörfőzdéknek egyaránt” – olvasható a kormányzó sajtóközleményében.


[poll id=”13″]