Porosenko szerint Ukrajna 5-6 év múlva kész lesz az EU-tagságra


Ukrajna elnöke bejelentette, hogy az ország öt vagy hat év múlva kész lesz az Európai Unióhoz csatlakozni – írja a tass.ru. „Biztos vagyok benne Ukrajna öt vagy hat év múlva megváltozik, hogy beadhassa csatlakozási kérelmét az Európai Unióba” – mondta az ukrán elnök az Európai Parlament elnökével, Martin Schulz-al való találkozója előtt.

Az ukrán elnök azt is megjegyezte, hogy az EU 28 országából 21 már ratifikálta az ország és az EU társulási szerződését. „Négy további folyamatban van” – mondta Porosenko reménykedve abban, hogy 2016-ban végre elérik a vízumkényszer eltörlését.

„Aktív tárgyalásokat folytattunk Rigában a vízumrendszerről. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy felgyorsítsam a tárgyalási folyamatokat. Az az érzésem, hogy a bizottsági jelentést szeptemberben már bemutatják és megtaláljuk a probléma megoldását, mert a vízummentes rendszer egyaránt fontos Európának és Ukrajnának is. Ez alatt beleértjük az ukrán és európai gazdaság fejlődésének érdekeit is” – mondta Schulz.

Martin Schulz megjegyezte, hogy az Európába vezető út egyik fontos lépése az Európai Parlament és az ukrán parlament közötti egyetértési memorandum aláírása. „Annak érdekében, hogy megerősítsük a szándékainkat, konkrét lépésekre van szükség. Ezeknek a lépéseknek az egyike a ma aláírásra kerülő Európai Parlament és ukrán parlament közötti egyetértési memorandum” – mondta Schulz.


[poll id=”13″]