Visszakövetelik az egyenruhát a katonáktól


Betelt a pohár a munkácsi 128-as gépesített lövészdandár katonáinál, az utolsó csepp az volt, hogy a Védelmi Minisztérium demobilizációjuk (leszerelésük) előtt azt követeli tőlük, szolgáltassák vissza a humanitárius segélyben kapott egyenruhát. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, ki kell fizetniük azok értékét, ami a tárca becslései szerint megközelíti a 6000 hrivnyát, olvasható a goloskarpat.info hírportálon.

A katonák nyílt levélben fordultak Védelmi Minisztériumhoz, a vezérkarhoz és a Legfelső Tanácshoz, azzal a kéréssel, hogy álljanak el ettől a tisztességtelen lépésüktől.
A 112-es csatorna összeállításából az is kiderül, hogy a szóban forgó kanadai egyenruhát a debalcevoi kivonulást követően kapták a katonák. Ezeket egyedül, egymás között osztották szét és erről semmilyen leltár nem készült, ugyanis azt az információt kapták, hogy az egyenruha leírásra került, mivel felajánlásból érkezett.

Egy nyilatkozó katona azt nehezményezte, hogy hibás haditechnikát kaptak, gyakran saját pénzükön vásárolt alkatrészekkel (tömítéseket, hidraulikus csövekkel és szíjkészletet stb) tették újra működőképessé ezeket. Egy másik hadfi szerint a debalcevoi kivonulásnál nem volt rádiókapcsolat, semmilyen tüzérségi támogatást nem kaptak, emiatt sok bajtársuk elesett.

Az egyenruhákkal kapcsolatban a csatorna megkeresésére, Olekszandr Motuzjanik ezredes, az elnöki hivatal hadműveleti kérdésekben illetékes szóvivője azt mondta, minden humanitárius segélyből vagy önkéntes felajánlásból származó katonai felszerelés kap egy jegyzékszámot és katonai vagyis állami tulajdonba kerül. Így az ide vonatkozó szabályoknak megfelelően leszerelésnél ezeket vissza kell szolgáltatni az államnak.


[poll id=”13″]