A sorsdöntő görög népszavazás


A görögök vasárnap népszavazáson döntöttek arról, hogy elfogadják-e az EU megszorítócsomagját vagy elutasítják azt, s ezzel nagy lépést tesznek az eurózónából való távozásukra – írja a HVG.

Bár hivatalosan a népszavazás a Görögországot hitelező három nemzetközi szervezet (Nemzetközi Valutaalap, Európai Bizottság, Európai Központi Bank) által bő egy hete készített intézkedéscsomagról szól – vagyis hogy azt elfogadják-e a görög emberek vagy sem -, mégis a népszavazásnak valójában ennél nagyobb a tétje.

Ha a “nem”-ek kerülnek többségbe, akkor az európai vezetők szerint Görögország az euróra mond nemet. Az európai intézmények a mai népszavazásig lélegeztetőgépen tartották az országot, megvárták, mi lesz a népszavazás eredménye. A görög bankok nehéz helyzetben vannak, hírek szerint már csak egy napig tudnak európai segítség nélkül fizetőképesek maradni. Ha a “nem”-ek győznek, akkor könnyen lehet, hogy a nemzetközi hitelezők megvonják, leállítják a segítséget. Ez esetben az országnak valószínűleg ki kell lépnie az eurózónából – egyszerűen azért, mert az államnak, bankoknak, vállalatoknak felmerülnek kiadásaik, azonban fogytán vannak euróból, az Európai Központi Bank pedig több eurót már nem ad az országnak, ezért egy másik valutát kell teremtenie Görögországnak. Több forgatókönyv is létezik, az egyik valószínű szcenárió szerint az eurót feladja az ország és egy másik valutát vezet be – vagy a kettőt párhuzamosan alkalmazza.
Az eurózónából való kilépés nincs szabályozva, egyes értelmezések szerint csak úgy lehet kilépni az eurózónából, hogy az EU-ból is kilép az adott ország.

Ha az “igen”-ek nyernek, akkor egyrészt a Ciprasz-kormány – az ígéretét betartva – lemond, új kormány alakul Görögországban. Másrészt, a nemzetközi hitelezők által kért intézkedések megvalósítására nagyobb esély mutatkozik. Ekkor vélhetően mindaddig, amíg az új kormány fel nem áll, biztosan folytatódik Görögország megsegítése.


[poll id=”15″]