Kijev szerint ismét tiltott fegyverekkel lőttek a felkelők, halottak, sérültek


Nem enyhül a feszültség a kelet-ukrajnai front mentén, a kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnap reggeli jelentése szerint a felkelők éjjel ismét olyan nehézfegyvereket vetettek be a katonai állások ellen, amelyeket a februári minszki megállapodás szerint ki kellet volna vonniuk a szemben álló felek közötti ütközőzónából.

A belügyminisztérium Luhanszk megyei részlegének közlése szerint egy nap alatt a megyében három katona vesztette életét, három sérült meg, továbbá két civil lakos is megsebesült a becsapódó lövedékek repeszeitől. A bahmutyivkai autóúton lévő katonai ellenőrzőpontnál robbanószerkezet lépet működésbe, ennek következtében halt meg a három katona, és sérült meg három. Egy katona a Novotoskivszke településnél lévő katonai állásnál sebesült meg, a két civilt pedig a Scsasztya elleni tüzérségi támadásban aknagránát sebesített meg.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 órában a Donyeck és Luganszk megyékben folyó harcok közben összesen öt katona halt meg és tíz szenvedett sérüléseket.

Az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelői küldöttsége a hét végén közzétett legfrissebb jelentésében azt írta, hogy a helyzet továbbra is “instabil” a felkelők által rommá lőtt, hivatalosan ukrán ellenőrzés alatt lévő donyecki nemzetközi repülőtér környékén. Az EBESZ megfigyelői posztján, amely nyolc kilométerre északnyugatra fekszik Donyeck központjától, egy nap alatt 152 robbanást észleltek a repülőtérnél. Ezen kívül a nemzetközi megfigyelők drónja, azaz pilóta nélküli repülőgépe jelentős mennyiségű katonai eszköz koncentrációját rögzítette a Donyeck megye déli részén, a felkelő erők által ellenőrzött területen, Mariupol kikötővárostól 76 kilométerre északkeletre. A drón 9 harckocsit, 28 páncélozott csapatszállító járművet, 4 további páncélozott katonai eszközt és 60 katonai teherautót észlelt. A körzetben a front ukrán ellenőrzésű oldalán két harckocsi jelenlétét rögzítette a pilóta nélküli repülőgép.

A Donyeck megyei felkelők védelmi minisztériuma szintén tűzszünetsértéssel vádolta meg az ukrán fegyveres erőket. Vasárnapi közleményük szerint egy nap alatt 32-szer támadták a katonák a felkelő oldalt, összesen 120 darab, 82, illetve 120 milliméter kaliberű aknagránátot lőttek ki. Hozzátették, hogy az éjjel viszont nyugodt volt a helyzet a Donyecki Népköztársaságban.A luganszki felkelők népi rendőrsége hat tűzszünetsértésről adott hírt, amelyet az elmúlt egy nap alatt szerintük a kormányerők követtek el.

MTI

[poll id=”15″]