Nuland szerint Kijevnek a békefenntartók bevetése nélkül kellene megoldani a donbásszi konfliktust


Az Egyesült Államok nem látja szükségesnek, hogy békefenntartókat vessenek be Ukrajnában – írja Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyi helyettes államtitkára.

„Ha teljes mértékben teljesítik a minszki egyezményeket, akkor nem lesz szükség kiegészítő lépésekre” – mondta Nuland. Az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy nem tartják be a minszki egyezményeket. Nuland szerint növelni kellene az EBESZ-megfigyelők létszámát és be kellene tartani a tűzszünetet.

Nuland rendszeresen tárgyal az orosz kollégájával, Grigorij Karaszinnal akivel a Fehér Ház Kijevre gyakorolt nyomásának gyakorlati lépéseiről is tárgyal. A következő tárgyalásukra július kilencedikén kerül sor Svájcban.

Porosenko rendszeresen nyilatkozik a békefenntartók ukrajnai bevezetésének szükségességéről. Június 25-én még egy törvényt is aláírt, amely engedélyezi, hogy külföldi katonákat vessenek be Ukrajna területén békefenntartó célokkal. A törvényben egyben megtiltották, hogy olyan országok katonai egységei legyenek Ukrajna területén, amelyek háborút folytatnak és kezdeményeznek Ukrajna ellen.


[poll id=”13″]