A luganszki felkelők is helyhatósági választásokat írtak ki


A donyecki felkelők példáját követve Ihor Plotnickij, a luganszki népköztársaság vezetője is helyhatósági választásokat írt ki hétfőn a megye szeparatista ellenőrzésű részén. Közben folytatódtak a tüzérségi támadások a kelet-ukrajnai front mentén, Kijev közlése szerint az elmúlt egy napban három ukrán katona sérült meg a konfliktus övezetében.

A luganszki vezető közleményben tudatta hétfőn, hogy november 1-jére helyhatósági választásokat írt ki. Nehezményezte, hogy az ukrán parlament anélkül készül elfogadni a helyi választásokról szóló törvényt, hogy arról Kijev konzultált volna a felkelő vezetőkkel. Kijelentette, hogy népköztársasága rendületlenül kiáll a minszki megállapodások betartása mellett, ezért egyoldalúan kihirdeti a helyhatósági választásokat saját területén.

Plotnickijt megelőzően Olekszandr Zaharcsenko, Donyeck megyei felkelő vezető jelentette be a múlt héten, hogy helyhatósági választásokat írt ki október 18-ra az általa irányított területen.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrán jogszabályoknak megfelelően, azaz a központi választási bizottság előírásai és felügyelete alatt rendezzenek tiszta, demokratikus és átlátható helyhatósági választásokat egy időben az egész ország területén, beleértve Donyeck és Luganszk megye egészét, a felkelők által ellenőrzött településeket és egyéb közigazgatási egységeket is. Az országos helyhatósági választásokat Kijev tervei szerint október 25-én tartanák.

Denisz Pusilin, a donyecki felkelők tárgyalója ukrán források szerint hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy kompromisszumra jutottak a szemben álló felek a 100 milliméternél nagyobb kaliberű fegyverek kivonásáról a front menti övezetből.

Az ukrán szociális minisztérium hétfőn nyilvánosságra hozta legfrissebb adatait a belső menekültekről. Eszerint a kelet-ukrajnai harcok övezetéből már 1,37 millióan kényszerültek Ukrajna más területeire átköltözni, a krími menekültekkel együtt számuk már csaknem eléri az 1,73 milliót.

MTI

[poll id=”15″]