Akik eddig segítettek most majd bújtatnak?


Igor Guszeje, a Munkácsi Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokság vezetője, parancsban kérte az önkénteseket és a társadalmi aktivistákat, hogy segítsék a mozgósítás alól kibújt hadkötelesek felkutatását – olvasható a Golos Karpat internetes hírportálon.

Az erről szóló 110. számú rendelet kimondja, hogy a hatodik részleges mozgósítási hullám július 9-től augusztus 17-ig tart. „Ebben különleges időszakban minden ukrán állampolgárnak, aki a parancsnokság adatbázisában szerepel és behívót kapott, kötelező megjelenni a munkácsi hadkiegészítő parancsnokságon az értesítőben szereplő időpontban, a feltüntetett határidő végéig” – olvasható a dokumentumban.

„Az önkéntes szervezetek már így is jelentősen átvállalták az állam és a Védelmi Minisztérium kötelezettségeit. Nem beszélhetek más csoportok nevében, de úgy vélem, hogy hamarosan épp az önkéntesek fogják bújtatni a behívás alá eső hadköteleseket. Roppant sokat segítettünk és sok mindent láttunk, az állam részéről nem tapasztalunk semmilyen reakciót. A háborúból visszatérő katonák senkinek nem kellenek. Gyakorlatilag nem működik a szociális háló. Elveszítik a munkájukat, mértéktelen italozásba kezdenek. Különösen igaz ez Kárpátaljára, hisz vidékünkön többnyire a férfiak a családfenntartók, akik lehetősége híján többnyire külföldön dolgoznak.

Ebben a kérdésben szívesen meghallgatnám más volontőrök véleményét is” – nyilatkozta a megkereséssel kacsoltban a portálnak a Viktorija Jurik a Szent Martin önkéntes szervezet egyik tagja.


[poll id=”15″]