Félmillió dolláros ügyészségi csörte


Kiadós balhé van az ukrán főügyészség berkeiben (is). Az elmúlt vasárnap, július ötödikén David Szakvarelidze, Viktor Sonka főügyész egyik helyettese az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) szorosan együttműködve átkutatta két vezető ügyészségi tisztviselő hivatali szobáját és házkutatást is tartottak náluk. Úgy hírlik, ezek során fél millió dollárnál is több készpénzt találtak náluk.

David Szakvarelidze akciójában az SZBU Alfa kommandós egysége is részt vett, tudható meg a KarpatNews cikkéből. Egyrészt Volodimir Sapakin, a főügyészség nyomozói főosztályának első helyettese, másrészt Olekszandr Kornijca, a Kijev Megyei Ügyészség helyettese volt a „célpont”. Mindkettejük hivatali szobájába csak az ajtók felrántásával sikerült bejutniuk, ám ott nagy mennyiségű készpénzt, és ékszereket foglaltak le. Az erről készült fotókat Vjacseszlav Konsztantinovszkij parlamenti képviselő az egyik közösségi portálon is megosztotta.

Ám a nagy fogás ellenére mégis akadt valaki, aki éppen hogy David Szakvarelidze eljárásában vél felfedezni törvénytelenséget, nem pedig a dollár százezreket rejtegetőknél. Volodimir Huzir, Viktor Sonka főügyész első helyettese eljárást kezdeményez saját kollégája ellen, amiért az titokban, a szükséges hatósági engedélyeztetés nélkül rontott be a két kolléga szobájába.

A grúz származású főügyész-helyettes korábban jelezte, valakik 10 millió dollárt kínáltak fel neki, hogy segítsen biztonságot szavatolni bizonyos alvilági üzleti machinációknak. Ő nemet mondott. Úgy tűnik, más nem tudta elutasítani a kecsegtető ajánlatot…


[poll id=”15″]