Jobbik: Ideje letérni az EU-nak az önmegsemmisítés útjáról


Örömmel fogadta a Jobbik a görög népszavazás eredményét. Gyöngyösi Márton, frakcióvezető-helyettes betegnek minősítette az EU intézményeit, szerinte sem a görög válsággal, sem pedig a menekültkérdéssel nem tudnak megbirkózni.

A Jobbik szerint a hétvégi görög népszavazás is azt igazolja, hogy az Európai Uniónak ideje letérni az önmegsemmisítés útjáról.

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: örömmel fogadták a népszavazás eredményét. Értékelése szerint a médiának és a nyugati propagandának is jókora pofont adtak a görög választók azzal, hogy határozott nemmel elutasították a hitelezők és a pénzügyi háttérhatalom intézményeinek zsarolását.

A jobbikos politikus a neoliberális gazdaságpolitikai bukásának ítélte, hogy a görögök a saját útjukat kívánják járni, „nem kérnek a birodalomépítésből”. A válság kialakulása miatt – a görög gazdálkodás és politikai elit felelőssége mellett – nagy részben a nemzetközi hitelezők által erőltetett receptet hibáztatta. Kifejtette: ez a megszorításokat, nemzeti javak privatizálását, liberalizálást, az állami struktúra decentralizálását sujkolja.

Gyöngyösi Márton betegnek minősítette az EU intézményeit, amelyek sem a görög adóssággal, sem a menekültkérdéssel nem tudnak megbirkózni. Európa népeinek megkérdezését sürgette arról, hogy milyen jövőt szánnak a közösségnek. Azt hangoztatta: újra kell gondolni a struktúrát, még mielőtt Nagy-Britannia távozna.

Görögországban vasárnap tartottak népszavazást a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről. A megállapodást a szavazók 61,31 százaléka elutasította, míg az igennel voksolók aránya 38,69 százalék volt.

mti


[poll id=”15″]