Kamu a Jobbikot Jobb Szektorral hírbe hozó levél


Az ukraina.ru hírportál szerint Szávay István, a Jobbik alelnöke levelet írt a Jobb Szektor kárpátaljai vezetőjének, amelyben együttműködési javaslattal állt elő. Az érintett képviselő Facebookon közölte: sem ő, sem más jobbikos vezető nem írt soha semmilyen levelet a „magyargyűlölő” ukrán pártnak.

Az angolul megfogalmazott levél hamisítvány, célja kizárólag a Jobbik kompromittálása, lejáratása – tudatta a Facebookon közzétett bejegyzésében Szávay. A legerősebb magyar ellenzéki párt nemzetpolitikai kabinetvezetője a következőket írja:

„Az elmúlt napokban több orosz és ukrán hírportálon megjelent az alábbi levél, amelyet állítólag én írtam az ukrán szélsőséges Jobb Szektor kárpátaljai vezetőjének. A levél természetesen közönséges hamisítvány, a Jobb Szektor semmilyen képviselőjének nem írtam semmilyen levelet sem én, sem a Jobbik más vezetője.

A Jobbik számára mindenek felett áll a magyar nemzeti érdekek és a külhoni nemzeti közösségek, közülük is kiemelten a ma legnagyobb veszélyben lévő kárpátaljai nemzetrész védelme. Ennek érdekében bárkivel hajlandóak vagyunk együttműködni, aki tiszteletben tartja a nemzeti közösségek jogait, és amennyiben az együttműködéstől valóban előrelépés remélhető. A nyíltan magyargyűlölő Jobb Szektortól azonban nyilvánvaló, hogy semmilyen pozitívumot nem várhatunk.

Emlékezetes, hogy az elmúlt években a Jobbikot a szintén magyarellenes Szvobodával próbálták bizonyos kárpátaljai körök folyamatosan és minden erejükkel összemosni. Nyilvánvaló, hogy ez az újabb durva hazugság, amit immár személyes aláírásom meghamisításával is megtoldanak, ugyanazoknak járhat érdekében. Ezúton is üzenem nekik, hogy nem hagyjuk magunkat, minden igyekezetük ellenére is a legkisebb megalkuvás nélkül fogunk harcolni a kárpátaljai magyarság védelmében!”

A Jobbik alelnöke közzétette a hamis levél fordítását is. Íme:

„Alexander Sachko
Jobb Szektor
Kárpátaljai elnök

Tisztelt Sachko Úr!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről üdvözöljük az ukrán nacionalista erők együttműködésünk helyreállítására vonatkozó kérését. Mi rendíthetetlenül egyetértünk önökkel azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi ukrán hatóságok nem alkalmasak az ukrán és a magyar nép érdekeinek védelmére.

Egyetértünk önökkel abban is, hogy amíg Ukrajna olyan területeket is birtokol, melyeken a domináns ukrántól kultúrájukban és mentalitásukban eltérő népek laknak, nem lehetséges egy homogén nemzetállam létrehozása. Nekünk fáj a szívünk Kárpátaljáért, miközben önökre e régió súlyos tehertételként nehezül. Ne legyen kétsége afelől, hogy az önök nemes kezdeményezései visszhangra találnak majd a kárpátaljai magyar emberek és Ukrajna igaz hazafijainak szívében egyaránt, hisz ők értik, hogy a szebb európai jövőhöz vezető útnak a szovjet múlt sötét örökségének eltüntetésével kell kezdődnie.

Hisszük, hogy az első lépésnek közös célunk eléréséhez egy olyan részletes tervezet kimunkálásának kell lennie, amely Kárpátaljának szélesebb körű jogi, kulturális és politikai autonómiát biztosít, erről pedig párbeszédet kell folytatnunk. Ezért június 27-re találkozóra hívjuk önöket az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőivel Budapestre, amelyen kidolgozhatjuk együttműködésünk kiindulópontjait.

Budapest, 2015. május 20.”

Az eredeti, orosz nyelvű forrás a levél körítéseként azt részletezi, hogy az ukrán radikálisoknak a kinyilatkozásaik ellenére sem célszerű a jelenlegi ukrajnai határok megőrzése, mert vannak területek, mint a Donyec-medence, amelyiket sohasem sikerülne homogénné tenni, ezért inkább az elszakadásukban érdekeltek.

Az írás szerint hasonlóan problémás terület a soknemzetiségű Kárpátalja is, ezért a szélsőségesen jobboldali erőknek akár érdekük is lehet, hogy Kárpátalja nagy része, különösen a magyarok által sűrűn lakott határ menti részek inkább kerüljenek vissza Magyarországhoz. Ebben pedig kész a Jobbikkal kooperálni, amelyik a cikkíró feltevése szerint, ha visszaszerezné Kárpátalját az anyaországnak, azzal hatalmas lépést tenne az összes magyar nemzeti érzelmű szavazó meghódítása tekintetében.

Maga a szerző, bizonyos Alekszej Konovalov leegyszerűsítve azt a következtetést vonja le, hogy minden látszat ellenére éppen az ukrán radikális elemek a leginkább érdekeltek a más nemzetiségek által lakott területek szeparatista mozgalmainak megerősödésében.


[poll id=”15″]