Bíróság elé áll az Oroszországban toborzó jobb szektoros


Alekszandr Razumovot, az Oroszországban betiltott Jobb Szektor egyik tagját toborzás miatt bíróság elé állítják – írja a Vesztyi. Erről Vlagyimir Markin, Oroszország Nyomozó Bizottságának képviselője nyilatkozott. A vádak szerint Razumov 2014 márciusa és májusa között Ukrajnában volt, ahol katonai és ideológiai képzést kapott a Jobb Szektortól. Miután visszatért Oroszországba, az ukrán nacionalista szervezetbe kezdett toborozni embereket.

Az ellene irányuló nyomozást már befejezték. Oroszország Büntetőkönyvének két cikkelyével vádolják: a 282. cikkely, ami gyűlöletkeltésről és a 359. cikkellyel, ami a toborzásról szól. A nyomozati anyagokat átadták a bíróságnak. „A vádlott valószínűleg túlértékelte meggyőző erejét és alul értékelte rendőreink erkölcsi minőségét abban bízva, hogy szívesen harcolnának a békés lakosság ellen, méghozzá a Jobb Szektor zászlaja alatt” – mondta Markin.

Razumov 2014. augusztus 29-én Zelenográdban tartózkodva a Jobb Szektor megbízásából megpróbálta beszervezni két rendőr ismerősét, akik harci tapasztalattal is rendelkeznek, hogy zsoldosokként a Jobb Szektorral együtt délkelet Ukrajnában harcoljanak. Ezenkívül Razumov nemzetiségellenes információkat osztott meg a Vkontakte közösségi oldalon is.


[poll id=”15″]