Kislányokat toborzott az IÁ terroristái számára egy spanyol nő


A gyanú szerint kislányokat és kamaszlányokat toborzott a dzsihadista terrorszervezet, az Iszlám Állam (IÁ) számára egy spanyol nő, akit kedden őrizetbe vettek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén – közölte a spanyol belügyminisztérium. A hatóságok szerint a nő közvetlen kapcsolatot tartott fenn a szervezet szíriai vezetésével, feladata a toborzáson túl az volt, hogy megkönnyítse a beszervezett lányok eljutását az IÁ által ellenőrzött területekre.

A spanyol állampolgárságú nő idén már a 47-ik olyan személy, akit a terrorszervezettel való együttműködés miatt vettek őrizetbe a dél-európai országban. Legutóbb szombaton a rendőrök egy marokkói férfit állítottak elő Barcelonában, aki az internetes közösségi oldalakon terjesztette az IÁ propagandáját. A bíróság kedden döntött az előzetes letartóztatásáról.

Mivel a közösségi oldalakon egyre több olyan bejegyzést találtak, amelyben említést tesznek Spanyolországra az Iszlám Államhoz kapcsolódóan, a belügyminisztérium továbbra is fenntartja a megemelt terrorvédelmi készültséget, amelyet a június 26-i Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett merényleteket követően módosított az eddig 3-as szintű, közepes kockázati besorolásból a 4-es, magas kockázatú fokozatra az ötpontos skálán.

Ez a többi között azt jelenti, hogy fokozott a rendőri jelenlét az utcákon, és megerősítették a nagy forgalmú, stratégiai fontosságú épületek védelmét, amelyek egy feltételezett támadás célpontja lehetnek. Több rendőr látható például a vasútállomásokon, buszpályaudvarokon, repülőtereken.

A minisztérium szerint ugyanakkor közvetlen terrorfenyegetés nincs a dél-európai országban.

MTI


[poll id=”15″]