Orosz bombázók repültek az USA partjainál


Miközben Amerika éppen július 4-e megünneplésével volt elfoglalva, Alaszka és Kalifornia partjainál egy-egy orosz bombázó repülőgép tűnt fel a FoxNews szerint. A gépeket az amerikai légierő bevetésével tartóztatták fel, mondták a hírcsatornának a védelmi minisztérium illetékesei – írja az Index.

Először Alaszka partjainál tűnt fel két Tupolev Tu-95 típusú nagy hatótávolságú stratégiai bombázó, amelyek elvileg nukleáris fegyverek hordozására is képesek. Nem sokkal később szintén két Tu-95-ös tűnt fel a kaliforniai partok közelében is. Egyik gép sem lépett be az amerikai légtérbe, csupán 12 tengeri mérföldre megközelítették azt. Arról nincsenek hírek, hogy voltak-e fegyverek a repülőkön. Alaszka közelében nem ritka jelenség, hogy orosz stratégiai bombázók tűnnek fel, mióta Putyin néhány évvel ezelőtt felújította ezt a gyakorlatozási formát.

Miközben a négy bombázó épp Amerika felé tartott, Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon kívánt boldog július 4-ét Barack Obama amerikai elnöknek.

Vlagyimir Putyin 2007-ben jelentette be, hogy 15 év kényszerpihenő után Oroszország újra levegőbe emeli stratégiai bombázóit az ország távoli határvidékein – a Jeges-tengernél és a Csendes-óceán térségében. Idén áprilisban pedig arról számolt be Szergej Sojgu védelmi miniszter, hogy Oroszország újra gyártani fogja a Tu-160-as stratégiai bombázókat is, amelyeket – pontosabban a modernizált, Tu-160M2-es változatot – 2023 után állítana hadrendbe – olvasható az Index beszámolójában.


[poll id=”15″]