Ukrajna az EU és az IMF pénzéből akarja feltölteni a földalatti gáztárolókat


A Ukrajna kormánya a héten tárgyalásokat fog folytatni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), az Európai Befektetési Bankkal (EBB) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Kijevben, hogy megvitassák Ukrajna föld alatti gáztartalékainak feltöltésének anyagi segítségét, hogy a következő őszi-téli időszakban biztosítva legyenek a saját igények az európai gáz tranzit.

A múlt heti háromoldalú bécsi tárgyalások eredménytelenül zajlottak. Ukrajna nem volt hajlandó aláírni a az oroszok által a harmadik negyedévre ajánlott feltételeket, ezért a Gazrprom leállította az Ukrajnai gázexportot. Oroszország 40 dolláros engedményt ajánlott Kijevnek, vagyis 247,18 dollárér ajánlott ezer köbméter gázt. Ukrajna ugyanennyiért vásárolt gázt Oroszországtól a második negyedévben is. Oroszország egyben azt hangoztatta, hogy az ukrajnai gázszállításokat negyedévente vizsgálják felül.

Vlagyimir Demcsisin, Ukrajna energiaügyi minisztere szerint ezek az ajánlatok nem jövedelmezőek. Úgy gondolja, hogy Oroszországnak 100 dolláros engedményt kellene tennie úgy, mint a tavalyi téli időszakban. Kijev egyben ragaszkodik ahhoz is, hogy a gázszállítások feltételeit ne negyedévente szabják meg, hanem egy évvel előre.

Ukrajna júliusban egy újabb gázüggyel kapcsolatos háromoldalú tárgyalást szeretne elérni. Reményei szerint szeptember végére sikerül megállapodni a téli időszak gázszállításainak feltételeiről. Mindeddig a saját lelőhelyekről származó gázzal, és az európai visszairányított gázzal fogja feltölteni a tartalékait. Kijev szerette volna azt is elérni, hogy a Nyugat másfél milliárdos hitelt nyújtson a gáztartalékok feltöltésére, de csak arról állapodtak meg, hogy ezt július 6 és 11 között fogják megvitatni Kijevben. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaügyi uniójának alelnöke szerint mielőtt bármilyen anyagi segítséget nyújtanának Kijevnek, előbb szeretnék látni Kijev gázzal kapcsolatos pénzügyi terveit.


[poll id=”15″]