60 évig sem él az ukrajnai férfiak egyharmada


Az Ukrajnában élő férfiak egyharmada nem éri meg a 60. évét. Erről mai sajtótájékoztatója során beszélt Ella Libanova, az Ukrán Tudományos Akadémia demográfiai és szociológiai intézetének igazgatója — közölte a TiszaNews.

„Manapság egyharmaduk (a férfiaké) nem éri meg a 60 évet. Egyszerűen borzasztó mutató ez. Nálunk ezerből 286, Lengyelországban 180, Svédországban pedig 70 (nem él eddig). Minden ezer munkaképes férfiból ennyit veszítünk el. Meg kell változtatnunk ezt!” — húzta alá a demográfiai szakember.

Ella Libanova ezzel párhuzamosan arról tájékoztatott, hogy a gyermekek és az anyák halandóságát tekintve viszont javult a helyzet. Az utóbbi évtized során például közel a felére csökkent a halálozási ráta az egy évnél fiatalabb csecsemők körében: korábbi 14,7 helyett 7,8-et tesz ki ez a mutató ezer főre számítva. Az öt évnél fiatalabb gyermekek esetében 16,0 illetve 9,3 ez a mutató.

Az utóbbi másfél évtized során 24,7-ről 15,2-re csökkent a halálozási mutató az anyák körében 100 ezer élve születésre számítva.

Az Ukrán Tudományos Akadémia demográfiai és szociológiai intézetének igazgatója arról is szólt, hogy az ukrajnai polgárok problémákkal küszködnek egészségüket tekintve. A felnőtt lakossághoz tartozók — így a reproduktív korban lévő nők — 40 százalékának legalább egy krónikus betegsége van.


[poll id=”15″]