Körözik Ukrajna korábbi oktatási miniszterét


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) körözi Dmitrij Tabacskin volt oktatási minisztert. A körözés a belügyminisztérium honlapján jelent meg.

A vád sikkasztás, amely az ukrán büntetőtörvénykönyv 191 cikkelyének 5. fejezete szerint (különösen nagy értékű köztulajdon elsikkasztása, a bizalmi jellegű státusz felhasználása útján) akár 12 év börtönnel is büntethető. A sikkasztás értékét 2,8 millió hrivnya értékre becsüli a nyomozó hatóság. A sikkasztás tankönyvek megrendelése és kinyomtatása folyamán történhetett – írja a Lenta.

Ugyanígy megvádolták Nyikolaj Azarov volt miniszterelnököt, hogy jogellenesen vett fel 585 ezer hrivnya juttatást 2008 és 2014 között. A törvénykönyv ugyanazon fejezete alapján emeltek vádat Azarov ellen is. A volt miniszterelnök jelenleg emigrációban él.

2014. október 9-én Porosenko elnök aláírta a „hatalmi struktúrák megtisztítására” irányuló törvényt, amelynek célja új hatalmi felépítmény létrehozása az európai normák és szabványok szerint. Gyakorlatilag minden csinovnyikot érint a törvény, aki a Janukovics-kormány idején tisztséget töltött be Ukrajnában.

A törvényt még 2014 szeptemberében ratifikálta az ukrán parlament. Vitalij Jaroma, Ukrajna akkori főügyésze szerint a törvény nem felel meg a nemzetközi normáknak. A „tisztogatás” a Majdan egyik jelszava volt a 2013-2014-es események idején.


[poll id=”15″]