Mayweathert megfosztották világbajnoki övétől


A WBO profibokszszervezet megfosztotta váltósúlyú világbajnoki övétől Floyd Mayweathert, amiért a címet Manny Pacquiao ellen elnyert klasszis nem fizetett be egy ilyenkor kötelező összeget – olvasható a Nemzetisporton.

Mayweathernek péntekig kellett volna a WBO számlájára átutalnia a kétszázezer amerikai dolláros „hivatalosítási díjat”, de nem tette, így a szervezet bejelentette, elveszi az övét. A Pacquiao elleni mérkőzés után Mayweather közölte, lemond a közeljövőben címeiről, hogy lehetőséget adjon fiatalabb ökölvívóknak is a címmeccsekre.

„A WBO világbajnoki bizottságának nem maradt már választása, mint lemondani arról, hogy elismerje a szervezet világbajnokának Floyd Mayweather Jr-t. Mivel Mayweather nem követte a WBO szabályait, a világbajnoki címet megüresedettnek kell nyilvánítanunk” – tudatta a szervezet.
A megüresedett címet Timothy Bradley kapja meg, aki a Jessie Vargas elleni mérkőzés megnyerésével válik (utólag) a WBO váltósúlyú világbajnokává.
Mayweathernek tizennégy napja van fellebbeznie, ám mivel szabályszegése egyértelmű, ez sem valószínű, hogy változtathat a döntésen. Mayweather még nem jelezte, élni kíván-e a fellebbezési joggal.

„Szégyen, gyalázat. Floyd hozza meg a döntést arról, hogy tesz-e lépéseket, de addig is kiélvezi azt a néhány százmilliót, amit a legutóbbi meccsével kaszált. Floyd Mayweather 19 éves profi pályafutása során mindig is tisztelte a világszervezeteket, de nem hagyja, hogy diktáljanak neki” – kommentált a Mayweather Promotions ügyvezetője, Leonard Ellerbe az ESPN-nek. Ellerbe arra is célzott, hogy a WBO elnöke, Francisco Valcarel remek kapcsolatot ápol a Bradley–Vargas meccs promóterével, Bob Arummal, ez is közrejátszhatott a döntés meghozatalában.


[poll id=”15″]