Porosenko érvénytelenített számos eurointegrációval kapcsolatos törvényt


Ukrajna elnöke kedden hatályon kívül helyezte országa eurointegrációs törvényeinek egy részét. Az elnök által aláírt utasítás szerint e törvények egy része elvesztette aktualitását.

„A 2015 január 12-i elnöki rendelet megerősíti „Ukrajna 2020-ig tartó töretlen fejlődésének stratégiáját” valamint ez év május 26-án keltezett 287 számú rendeletet, amely a “Nemzetbiztonsági Stratégia” alapelveit sorolja fel. Mindezen rendeletek Ukrajna eurointegrációs törekvéseit és az Európai Unióval való viszonynak az új alapelveit rögzítik. Ez egy realitásokon alapuló egyezmény” –tartalmazza közlemény.

Anno Kijev abban reménykedett, hogy a „Keleti Partnerség” rigai tanácskozása után realitássá válik a vízumkényszer eltörlése. A csalódás után kijelentették, hogy mindössze „a határidő némi halasztásáról van szó”. Porosenko elnökségének első napjától hirdette, hogy az Európai Unió hamarosan eltörli az ukránok számára érvényes vízumkényszert. Később 2015 január végét jelölte meg mint új határidőt, ma már nem bocsátkozik jóslatokba.


[poll id=”15″]