SIKERES UKRAJNAI AKCIÓKAT VÉGZETT A MAGYAR TITKOSSZOLGÁLAT


Eredményes ukrajnai titkosszolgálati akciókról beszélt nemrég a nemzetbiztonsági bizottság előtt Lázár János. A német, az izraeli és az amerikai titkosszolgálatokkal tartják a legmagasabb szintű kapcsolatot a magyar titkosszolgálati szervek – mondta pár héttel ezelőtt a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – olvasható a Figyelő.hu cikkében.

A fontossági sorrendbe állított országok közül tehát az Egyesült Államokat tekintik a harmadik kiemelt partnernek. Róluk azt jegyezte meg a bizottság június 23-i ülésén Lázár János, hogy nem könnyítette meg a magyar hírszerző munkát és tevékenységet, hogy Magyarország kiemelt szövetségese, az Egyesült Államok és hazánk között a viszony az elmúlt egy évben jelentősen megromlott, jónak semmiképpen nem nevezhető. A kapcsolat romlásával magyarázta, hogy megnehezedett az Információs Szolgálat dolga, miközben – Lázár szerint – a nyugati világban jól körülírható, nevesíthető körök a sajtón keresztül Magyarország lejáratását célozták meg. „Egy jól körülhatárolható érdekcsoport megpróbálta Magyarországot hátrányos színben feltüntetni akár a demokrácia, a szabadságjogok vagy az emberi jogok tekintetében” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ehhez sajnos megvoltak a hazai szövetségeseik is, de a hírszerzés pontosan fel tudta térképezni azokat a csatornákat, amelyeken keresztül téves, vagy fals információk jutottak ki.

Amint az a sajtóban már megjelent, a miniszter arról is beszélt, hogy a szomszédos országokban egyre szaporodnak a magyarellenes lépések. Romániában az állítólagos koncepciós pereket emelte ki, Horvátország esetében a MOL-INA ügyeket. Azt viszont kevésbé kapta fel a média, amit az orosz-ukrán konfliktusról mondott. Lázár szerint ki kell mondani, még ha hétköznapi formában ezt kerülni is szokták, hogy háború van a felek között. Ez óriási kihívás elé állítja Magyarországot. A magyar álláspont szerint – mint fogalmazott – két bajjal állunk szemben. Egyrészt Oroszország jelent kihívást Európai Unió számára. Másrészről pedig ott van Ukrajna, ami legalább ekkora probléma a maga destabilizációs jelenségeivel, a napi problémákkal és a feszítő filozófiai, világnézeti és kisebbségi problémákkal – mindez Ukrajna vezetését terheli. Ez részben szomszéd országként számunkra óriási kihívást jelent – emelte ki a miniszter.

Lázár így folytatta: „A kollégáink kiválóan teljesítettek az ukrán válság idején. Kijevben műveleteket hajtottunk végre, nem titok, mint minden más szomszédos ország hírszerző szervezeti egysége, annak érdekében, hogy a magyar érdekeket tudjuk képviselni. Folyamatosan el kellett látnunk a döntéshozókat, a kormányt, a miniszterelnököt, a külügyminisztert annak érdekében információkkal, hogy Magyarország álláspontját Ukrajnával kapcsolatosan pontosan meg tudják határozni“. A miniszter szerint ez a munka jól sikerült, a katonai titkosszolgálat, a katonai és polgári hírszerzés ebben a munkában Ukrajnában kiválóan teljesített.


[poll id=”15″]