Ukrán sajtó: nem egyezkedik a KMKSZ az UMDSZ-el


Kárpátalján járt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Más programok mellett részt vett az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) magyar karának diplomaosztó ünnepségén.

A zakarpattya.net.ua úgy értesült, hogy az államtitkár tárgyalóasztalhoz invitálta a két itteni magyarságszervezet vezetőit. A megbeszélés célja az volt, hogy közelítse a KMKSZ és az UMDSZ álláspontjait a közelgő önkormányzati választásokon való együttműködés tekintetében.

A történet előzményéhez tartozik, hogy az UMDSZ levélben ajánlotta fel az együttműködést a KMKSZ-nek. Ám a Brenzovics László által jegyzett válaszlevélből kiderült, hogy a kulturális szövetség csak azok után látja értelmét az egyeztetéseknek, ha a parlamentben elfogadják az új választási törvényt. Ez az indok a tegnapi megbeszélésen is elhangzott, így a feleknek nem sikerült közelebb jutni az együttműködést illetően, hiába próbált Zubánics László és Brenzovics László között közvetíteni személyesen Potápi Árpád János.

Az ukrán nyelvű hírportálon megjelent információk szerint az államtitkár külön megbeszélést is folytatott az UMDSZ vezetőségével. Ezen az ukrajnai politikai, gazdasági, társadalmi és szociális állapotokat elemezték, valamint a kölcsönös együttműködés lehetőségeit vázolták.


[poll id=”15″]