A kárpátaljai diákok teljesítettek a leggyengébben a külső független tesztelésen


Az idei külső független tesztelés eredményei alapján megállapítható, hogy nagy különbség van Kárpátalján a városi és falusi iskolák tanulóinak tudásszintje között. Ukrajna valamennyi megyéje közül Kárpátalján érték el a leggyengébb eredményeket a külső független tesztelésen – adta hírül a mukachevo.net-re hivatkozva a Karpatalja.ma.

Mint Volodimir Feszkov, az OPORA társadalmi szervezet kárpátaljai koordinátora július 7-én sajtótájékoztató keretében elmondta, ez helyzetképet ad a kárpátaljai iskolák oktatásának színvonaláról.

Kárpátalján harmincötször végeztek megfigyelést kilenc különböző településen: Ungváron, Perecsenyben, Munkácson, Ilosván, Nagyszőlősön, Huszton, Volócon, Beregszászban és Nagybocskón ukrán nyelvből és irodalomból, angol nyelvből, matematikából, valamint Ukrajna történetéből. Az OPORA megfigyelései alapján a tesztelések felügyelői nem követtek el szabálysértéseket. Az Ivano-Frankivszki Külső Független Tesztközpontban megfelelően felkészítették a tesztelés munkatársait. Egyetlen hiányosságként említhető, hogy Ukrajna történetéből a válaszok adatlapja helytelenül volt összeállítva.

Az idei külső független tesztelésen több változás is volt: ukrán nyelvből és irodalomból, valamint matematikából a tesztelés kétszintes volt, bevezették az alsó ponthatár (küszöb) fogalmát. További újítás, hogy az ez évi tanúsítványok (szertifikátok) csak egy évre érvényesek.


[poll id=”15″]