Oroszország szerint az ukránok tiltott háborús módszereket alkalmaznak


Oroszország Nyomozó Bizottsága több mint 50 eljárást kezdeményezett, amelyben a délkelet-ukrajnai tiltott háborús módszerekre próbálnak fényt deríteni .

„Oroszország Nyomozó Bizottsága jelenleg 54 különböző ügyben nyomoz ilyen tényekkel kapcsolatban. A nyomozás keretén belül több mint 100 ezer embert hallgattak ki. Közülük 20 ezren áldozatokként vannak nyilvántartva” – mondta a hivatal képviselője, Vlagyimir Markin. A DNR és az LNR vezetősége az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordultak azt ajánlva, hogy hívjanak össze nemzetközi törvényszéket az ukránok által vezetett büntetőhadjárat háborús bűnei miatt.

Az áldozatok tanúvallomásaiból kiderül, hogy az ukránok folyamatos légibombázásoknak tették ki a donbássziakat. Ezáltal rengeteg békés lakos halt meg, és számos társadalmi intézmény is elpusztult. A légibombák nem kímélték az iskolákat, az óvodákat, de még a kórházakat sem.

Markin szavaiból kiderül, hogy a Nyomozó Bizottság a nyomozati anyagokat át fogja adni a nemzetközi bíróságoknak. „Minden egyes általunk összegyűjtött bizonyíték 2500 kötetnyi bűnügyet tartalmaz. A Nyomozó Bizottság kész átadni ezeket az anyagokat bármely nemzetközi bíróságnak, de emellett folytatni fogjuk a saját nyomozásunkat” – mondta Markin.

„Az áldozatok a vallomásaik bizonyítékaiként jelentős mennyiségű bomba repeszt és más tárgyi bizonyítékot adtak át. Az igazságügyi szakértői vizsgálatok eredménye szerint a repeszek között nehézfegyverek bombáinak a darabjai is vannak, mint például a Grad és az Uragan rakétasorozat lövő fegyverzetek bombáinak a darabjai” – mondta Markin. Az ukrán menekültek a bombatalálat érte földmintákat is átadtak az orosz hatóságoknak. Ezeknek a kémiai vizsgálata kimutatta, hogy H-17 típusú gyújtóvegyületet tartalmaznak. „Ezek még annál a bombáknál is halálosabbak, amelyeket korábban fehér foszforral töltöttek fel. Az ukrán hadsereg pont ilyen bombákat szórt a békés lakosokra. A nyomozás alatt több mit 150 szakértői vizsgálatot kezdeményeztek” – mondta Markin.

Oroszország Nyomozó Bizottságának vezetője, Alekszander Basztirkin megígérte, hogy az ukrán katonaság elleni nyomozást végig viszik, és a bűnösöket megbüntetik. Basztirkin viszont felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad általánosítani, és az ukrán népet nem szabad összekeverni azokkal a háborús bűnösökkel, akik ezekért a szörnyűségekért felelősek. Kijev minden orosz szülőanyja, és ezek nem puszta szavak, hanem a szláv népek történelmének része. „Biztos vagyok benne, hogy visszatérünk ezekhez az értelmezésekhez és a közös történelmünkhöz, de várnunk kell és segíteni azoknak, akiknek szüksége van erre. Mindent el kell követnünk, hogy ez a két nép újra együtt legyen” – mondta Basztirkin.


[poll id=”15″]