A Jobbik üdvözli a KMKSZ-UMDSZ viszony rendezésére tett lépéseket


A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közötti, mintegy húsz éve megromlott viszony helyreállításán dolgozik a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János erről pénteken beszélt a nemzetpolitikai aktualitásokról tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

A Jobbik álláspontja szerint a kárpátaljai magyar közösség elemi érdeke, hogy a jelenlegi háborús helyzetben minél szélesebb magyar politikai konszenzus valósuljon meg, ezáltal a közelgő önkormányzati választásokat követően minél több magyar képviselő kerülhessen döntéshozó pozícióba a kárpátaljai közigazgatási egységekben és a magyarlakta településeken – fogalmaz Szávay István a Jobbik alelnöke.

Hozzátette, a Jobbik ezért üdvözli Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteki bejelentését, miszerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közötti ellentétek további mélyítése helyett végre a húsz éve megromlott viszony helyreállításán dolgozik majd.

A Jobbik örömét fejezi ki, hogy a kormány végre belátta: a magyar közösségeket megosztó, egymással szembefordító, a külhoni magyar megmaradás sorskérdéseit a magyarországi pártérdekeknek alárendelő politikája Kárpátalján sem vezet eredményre. Bízunk benne, hogy a Fidesz más régiókban is párbeszédet kezdeményez majd azokkal a magyar szervezetekkel, amelyeket eddig kirekesztett a sokat hangoztatott, de soha meg nem valósított nemzeti együttműködésből

– olvasható a Jobbik alelnökének közleményében.