Az USA kibővítené az ukrán katonai kiképző programot


Washington kibővítené a közös katonai kiképző programot, írja a Wall Street Journal cikkére hivatkozva az Ukraine Today.

Ukrajnában jelenleg 300 amerikai katona tartózkodik, akik az Ukrán Nemzeti Gárdával együtt közös kiképzésen vesznek részt Nyugat-Ukrajnában a „US Fearless Guardian” (tükörfordításban: az Egyesült Államok Vakmerő Őrzői) kiképzőprogram keretében. Az amerikai katonák igyekeznek átadni azt a gyakorlati tudást az ukrán hadsereg tagjainak, amelyre szükség lehet a jelenleg fennálló konfliktusban.

Az Államok vezérkari főnöke, Raymond Thomas Odierno tábornok elmondása szerint a kiképzés „megosztott”: az Egyesült Államok katonái kiképzik az ukrán hadsereg fegyveres erőit és fordítva. A vezérkari főnök szerint a gyakorlatokkal kölcsönösen fejlődnek az ukrán és az amerikai katonák.
A program a sérültek evakuálására és a kézifegyverek kezelésére fekteti a hangsúlyt. A legtöbb programban részt vevő ukrán militáns már harcolt Kelet-Ukrajnában az orosz támogatottságú szeparatisták ellen. Az egyikük, a lapnak nyilatkozó Viktor Nosjuk szerint az újonnan elsajátított gyakorlatok életmentőek lehetnek a fronton.

A program kibővítéséről egyedül a Fehér Ház dönthet.

Kárpátalja hetilap

[poll id=”15″]