Gyerekeket zaklattak a Tornádó fegyveresei

tornado_alakulat

Kiskorúak szexuális zaklatásával is vádolják az időközben feloszlatott Tornádó különleges belügyis egység parancsnokát és a felügyelete alá tartozó fegyvereseket.

A hírről az Unian tudósított. A vádat a katonai főügyészség már hivatalosan is megfogalmazta Ruszlan Oniscsenkóval, a bűnszervezetté degradálódott Tornádó volt parancsnokával szemben. Rajta kívül még nyolc társát gyanúsítják különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével. A nyomozás pillanatnyi állása szerint idén január és március között a Luganszk megyében állomásozó Tornádó helyi civileket tartott fogságban, s kínozták őket. Kiskorúkkal pedig fajtalankodtak is, velük szembeni szexuális zaklatás a vád, közölte a katonai ügyészség.

A Tornádó a belügyminisztérium egyik különleges egysége volt, olyasmi, mint korábban a Berkut. Miután napvilágra kerültek a Tornádó tagjainak szörnyű teteti, Arszen Avakov belügyminiszter elrendelte a fegyveres alakulat feloszlatását. Ez azonban problémákba ütközött. A Luganszk megyei Szeverodonecknél állomásozó osztag nem volt hajlandó engedelmeskedni a kijevi parancsnak, fegyveres ellenállást tanúsítottak. Bevették magukat a táborukba, a hadsereg azonban körbevette az egységet, s végül csak megadták magukat. Nyolc emberüket azonnal letartóztatták.
A Tornádó tagjainak bűnlajstromát elnézve, hihetetlennek tűnik, hogy ezek belügyi feladatokkal voltak megbízva. Emberrablás, kínzás, váltságdíj követelése, erőszakos cselekmények sora van a rovásukon. Az ügyészség birtokába jutott egy videofelvétel, amin az látható, hogy a Tornádó tagjai csoportosan megerőszakolnak egy elfogott kelet-ukrajnai lázadót.

Egyébként nem ők az egyetlenek, akik hasonló viselkedéssel hívták fel magukra a figyelmet. Az Azov zászlóalj, vagy éppen a Jobb Szektor és a Karpatszka Szics félkatonai szervezetek balhéitól is hangos a média.


[poll id=”15″]