Kárpátaljai magyar gyerekek a zalaszabari Holnapocska táborban


Kárpátaljáról érkezett magyar gyerekek pihentek a zalaszabari Holnapocska táborban. A Szabadics Zoltán és felesége által működtetett táborba a Beregszászi és a Nagyszőlösi járásból érkeztek kiskamaszok.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elismerését fejezte ki a tábor vezetőségének és a Magyar Nemzeti Bank Köz-Jó Alapítványának – jóvoltukból közel egy hetet tölthetnek Zalaszabarban kárpátaljai ifjak, idén első alkalommal. Soltész Miklós kiemelte: a pihenéssel töltött idő többszörösen hasznos, hiszen az önfeledt játékon túl pénzügyi-elméleti ismeretekkel is felvértezik a gyerekeket.

S ha már az anyagiaknál tartunk, a megyei közgyűlés kétmillió forinttal támogatta néhány hónapja az ukrajnai Tiszacsoma községet. – Karácsony és január környékén pedig szeretnénk vendégül látni száz kárpátaljai gyermeket Zalában -jelezte dr. Pál Attila. A Zalaszabarban nyaraló népes csoportot csütörtökön Monninger Jenő miniszteri biztos, országgyűlési képviselő is meglátogatta.

Kirándulunk, játszunk, sokat nevetünk. Annyira kedves hozzánk mindenki! – fejtették ki a karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum diákjai, Makár Annamária, Berezovszki Fruzsina, Gorondi Eszter és Román Andzselika.

A háborúból a gyerekek nem sokat érzékeinek. Ahogy tudjuk, óvjuk őket ám a helyzettel tisztában vannak. Leginkább a 18-27 év közötti férfiak vannak kitéve a harcoknak. Minket egyből vihetnek, besorozhatnak – vázolta a kárpátaljai intézmény nevelőtanára, Gerő Sándor. Egyúttal megjegyezte: sok gyerek szülőjének nincs munkája. Bevételi forrást és élelmet pedig sokszor mindössze az otthoni zöldségtermesztés biztosít. Nagy ajándék tehát a gyerekeknek a zalai nyaralás – olvasható a zaol írásában.


[poll id=”15″]