Megismétlődik a nagy gazdasági világválság?


Amíg a világ Görögországra figyelt, elképesztő dolgok történtek a kínai tőzsdéken. Peking ugyanazokkal a taktikákkal próbálja elkerülni a krachot, mint 1929-ben az Egyesült Államok.

Miközben Görögország áll a figyelem középpontjában, a világ másik felén súlyos piaci összeomlás következhet be. Sokan már most az 1929-es eseményeket látják megismétlődni Kínában, vagyis a nagy gazdasági világválság bekövetkezését.
A sanghaji börze irányadó indexe, a Shanghai Composite a június elején elért csúcsértékéhez képest (5178,19 pont) majdnem 29 százalékot esett. A többi kínai tőzsdén is hasonlóan meredek zuhanás volt.

A Bloomberg cikkében rámutattak arra, hogy a kínai válság szinte egy az egyben a Wall Street 1929-es összeomlásának tükörképe, ami az 1930-as évekbeli nagy gazdasági világválsághoz vezetett. A kínai kormány pedig ugyanazokkal a taktikákkal próbálja feltámasztani a piacot, mint a Wall Street és a Hoover-adminisztráció akkoriban – írja a Business Insider.

A hétvégén Kína vezető brókercégei bejelentették, hogy közösen legalább 120 milliárd jüan (19,3 milliárd dollár) értékben fognak részvényeket vásárolni, hogy így segítsék a piacot. És nem is adják el a részvényeket, amíg a Shanghai Composite indexe újra 4500 pont fölé megy. A központi bank pedig új pénzjegyeket nyomtat, hogy részvényeket vehessenek, és felnyomják az árakat – olvasható a ATV elemzésében.


[poll id=”15″]