Nagyszabású fogolycsere lehet a felkelők és az ukránok között


Az ukrán hatóságok és a donyecki és luganszki felkelők közötti szemet-szemért típusú fogolycsere órákon belül megvalósulhat – közli a tass.ru. Erről Jurij Tandit, az SZBU fogolycserékért felelős szakosztályának a közvetítője nyilatkozott. „Úgy gondolom, hogy a nagy fogolycserére már csak órák maradtak hátra. Abban reménykedünk, hogy a minszki megállapodáshoz híven az elkövetkező órákban, vagy napokban megvalósul a szemet-szemért fogolycsere” – mondta Tandit.

A közvetítő szerint az ukrán oldal abszolút készen áll a fogolycserékre és már csak az utolsó simítások maradtak hátra. „Már végrehajtottuk a szükséges lépéseket. A csere alá kerülő embereket már felkészítettük. A Védelmi Minisztérium biztonsági folyosót készít, az SZBU pedig az emberek kíséretével fog foglalkozni, illetve garantálja az akció végrehajtását” – mondta Tandit.

„Készek vagyunk odaadni mindenkit, akit a törvények szerint lehetséges. Azokról az emberekről van szó, akik ideiglenes vannak őrizetben Ukrajna területi egységéért folytatott tevékenység miatt… Ezek az emberek… jelenleg a konfrontációs vonal közelében lévő városokban vannak őrizetben” – mondta a közvetítő.

Tandit szerint a felkelők 270 ukránt tartanak fogva. A három héttel ezelőtti biztonsági alcsoporti ülésen Irina Gerascsenko, Ukrajna képviselője is ugyanennyi ukrán fogolyról beszélt. Daria Morozova, a DNR emberjogi biztosa szerint Ukrajna 1500 felkelőt tart fogva. Szerinte ebből csak 250 ember része a felkelők hadseregének, a többiek pedig civilek.

Az utóbbi időben felgyorsultak a fogolycsere körüli események. Morozova még június elején nyilatkozta azt, hogy végre elmozdul a holtpontról a fogolycsere kérdése.


[poll id=”15″]