Romlott Ukrajna és Szlovákia viszonya


A gázkérdés rontotta Ukrajna és Szlovákia kapcsolatát – írja a tass.ru a Jevropejszka Pravdára hivatkozva. Miroslav Lajcak, Szlovákia külügyminisztere egy levelet is küldött ukrán kollégájának Pavel Klimkinnek, amiben arról ír, hogy az utóbbi időben problémásan alakul a két ország együttműködése és sajnálatát fejezi ki emiatt.

A Jevropejszka Pravda szerint a gázkérdés miatt alakultak ki a problémák. A médiaszerv szerint Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna miniszterelnöke által írt nyilvánosságra került levelében az áll, hogy a Gazprom és a szlovák Eustream közötti hatályban lévő gázszerződés törvényellenes, és megszegi az EU szabályait. Kijev a levélben azt követeli, hogy vizsgálják felül a megállapodást, hogy lehetőséget nyissanak az Ukrajnába visszairányuló virtuális gázszállításra Szlovákiából. „Ukrajna azt akarja, hogy télen jogunk legyen elvenni orosz gázt azokból a gáztárolókból, ahol Szlovákiának szánt gáz van, Szlovákia pedig egy időben ugyanilyen mennyiségű gázt vegyen el az európai gázból, amit Ukrajna megvesz. A Gazprommal érvényben lévő jelenlegi szerződés nem teszi lehetővé az ilyen sémákat. Az orosz gázt Szlovákiába kell szállítani, onnan pedig fizikailag vissza kell irányítani azt” – írja a Jevropejszka Pravda.

Pozsony nem hajlandó kielégíteni Ukrajna követeléseit. A szlovák képviselők nyíltan kimondják, hogy az ukránok zsarolják őket. „Mi vagyunk az az ország, amely leginkább segít Ukrajnának. A visszairányított gáz 95 százaléka Szlovákiából származik, és csak a maradék 5 százalék áramlik vissza Lengyelországból és Magyarországról. Ennek köszönhetően Ukrajna három milliárd dollárt spórolt. És mi mit kapunk cserébe?” – mondta felháborodva a szlovák kormány egyik képviselője.

Pozsonyban nem értik azt a kijevi döntést sem, hogy Ukrajna miért mondta le a visegrádi négyek és Ukrajna közötti tervezett találkozóját. A szlovák Külügyminisztérium szerint azért léptek vissza a találkozótól, mert a megbeszélt energiahatékonysági tárgyalás helyett a virtuális gázvisszaáramlásról való tárgyalást követelték.


[poll id=”15″]