Szélsőséges iszlamisták harcolnak Donbásszon az ukránok oldalán


Az Inopress információi szerint szélsőséges iszlamisták harcolnak Donbásszon az ukránok oldalán. Nagyjából harminc bűnöző csoportosulás segít Novorosszia háborúja ellen az ukránoknak. Őket a legforróbb pontokon vetik be az ukránok. A New York Times tudósítója, Andrew Kramer kikérdezte az egyik ilyen bűnbandának, a Manszúr sejkről elnevezett zászlóaljnak a vezetőjét.

A találkozóra egy steak house-ban került sor, ahol a Jobb Szektor harcosai szívesen időznek. Az amerikai újság szerint a Jobb Szektor irányítja ezt a bűnbandát. Kramer riportalanya nem árulta el a nevét, csak annyit árult el magáról, hogy nagyjából 45 éves, és részt vett mind a két csecsen háborúban, illetve hogy eddig Franciaországban élt. „Szeretünk harcolni az oroszokkal. Mindig is harcoltunk az oroszokkal. Nagyjából 24 éve léptem erre az ösvényre. Számunkra sosem ért véget a háború. Sosem tértünk ki az Oroszország elleni háborúból, és nem is fogunk soha sem” – mondta a parancsnok.

Kramer megjegyzése szerint néhány ukrán zászlóalj nyíltan használ nacionalista szimbólumokat, mint például az Azov zászlóalj. A csecsen harcos elárulta, hogy jól kijönnek a nacionalistákkal, mert ők is ugyanúgy, mint ő, utálják az oroszokat, és szeretik a hazájukat. A csecsen harcos társaival együtt nem hord páncél mellényeket. „Nekünk ilyen nézetünk van ezzel kapcsolatban. Hiszünk Istenben, ezért nincs szükségünk páncélmellényekre” – mondta a csecsen harcos. A februárban megölt Isze Muszajev parancsnokról elárulta, hogy az ukrán katonai vezetőség jóváhagyta annak tevékenységét, de ezekről nem történt semmilyen hivatalos feljegyzés.

A csecsen harcos arról is beszélt, hogy a francia hatóságok ebben az évben letartóztatták csoportjának két tagját is, akiket az Iszlám Állammal való együttműködéssel vádolnak. „Egész Európa retteg az oroszoktól. Európának érdeke, hogy mi önkéntesekként harcoljunk itt, de ezt nem mindenki érti” – mondta a csecsen harcos.

„A Manszúr sejk és a Dzsohar Dudajev zászlóalj főleg csecsenekből áll, de vannak közöttük más poszt szovjet köztársasságokból származó muzulmánok is, például üzbégek és balkárok is. A harmadik, Krím zászlóaljban főleg krími tatárok vannak” – olvasható Kramer cikkében.


[poll id=”15″]