Újra harcok zajlanak Kelet-Ukrajnában


A tűzszünet ellenére két ukrán katona halt meg az elmúlt egy nap alatt a kelet- ukrajnai válságövezetben – közölték pénteken az ukrán hatóságok, egyúttal arra figyelmeztetve, hogy a felkelő területeken kívül megnövekedett a felforgató és terrorista tevékenységek jelentette fenyegetés.

Két ukrán katona meghalt, tíz másik megsebesült az elmúlt 24 órában katonai összecsapásokban – közölte Andrij Liszenko, a kijevi elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. Liszenko szerint a felkelők ismét nehézfegyverzethez jutottak, és “szabotőr csoportokat” küldenek a Kijev ellenőrzése alatt álló területekre.

Petro Porosenko ukrán államfő a kijevi belügyminisztérium vezetőivel tartott megbeszélése alkalmával ugyancsak arról beszélt, hogy a konfliktusövezeten kívüli területeken “erőteljesen megnőtt a terrorista fenyegetés és a felforgató tevékenységek szintje”. Porosenko ezzel kapcsolatban nem tért ki részletekre. Egyúttal azonban arra figyelmeztetett, hogy a kelet-ukrajnai helyzetből hasznot húznak a bűnözők, így például a felkelő területekről fegyvercsempészet indult meg Ukrajna más részeibe, s a kelet-ukrajnai megerősített rendőrségi jelenlét miatt Ukrajna más részeiben csökkent a rendőrök létszáma, ami a súlyos és az erőszakos bűncselekmények fokozódásának veszélyét hordozza magában Porosenko szerint.

 

mti


[poll id=”15″]