UKRÁN LAKOSOKAT FOSZTHATNAK MEG ÁLLAMPOLGÁRSÁGUKTÓL, HA “NEM ELÉG LOJÁLISAK”


Kijev új törvénytervezetet készít elő, amelyben a Donbássz és a Krím lakói „nem ukrán állampolgár” státuszt kapnának –írja a Lifenews TV-csatorna honlapja.

A LifeNews TV-csatorna birtokába került egy törvénytervezet, amely az „Ukrajna állampolgára” státuszt határozza meg. A tervezetet az ukrán Kulturális Minisztérium és az Információs Minisztérium munkatársai dolgozták ki, és rögzítik benne az állampolgárságtól történő megfosztás procedúráját. A törvénytervezet az EU-ban 2004 óta érvényes szabályok és törvények alapján készült.

A törvény elfogadása után jóval körülményesebb lesz az ukrán állampolgárság megszerzése, szigorú előkészítési procedúra előzi meg, többek között górcső alá kerülnek a kérvényező politikai nézetei is, habár konkrét utalások nincsenek arra vonatkozóan, hogy melyek a kívánatos paraméterek. Különös figyelemmel kezelik a Krímből és a Donbásszból érkező igényeket.

Az ukrán állampolgárság elvesztése azonban jóval egyszerűbb folyamat lesz. Ez ügyben elégséges ha az Igazságügyi Minisztérium által előkészített program szerint lesz az igénylő értékelve, és amennyiben nem támogatja a jelenlegi politikai vonalat, úgy sorsa megpecsételődött. A kidolgozott tervezet célja, hogy az állami szervek lehetőséget kapjanak kiértékelni az illető patriotizmusának hőfokát és a jelenlegi hatalom iránti lojalitásának mértékét. Ezen mutatók negatív megítélése és a tervezet 5. pontja alapján „hontalan” státuszt kap az igénylő. A megítélés alapjául szolgálhat akár egy nem megfelelő bejegyzés a honlapokon is.

Más országok gyakorlata ez ügyben

Emlékeztetünk rá, hogy egy sor országban elfogadott norma az állampolgárságtól való megfosztás, például Izrael állam törvényei szerint „aki Izrael szuverenitását veszélyeztető tevékenységet végez” az állampolgárságától megfosztható. Ugyanígy 2012-ben Lettország „nem állampolgár” státusszal rendelkező lakóinak egy sor tesztet kellett végezniük, amelyek keretében „kipuhatolták az hatalom iránti lojalitásukat.” Kanadában is több olyan személy elvesztette állampolgárságát, akik „terrorista, áruló vagy kémtevékenységgel” voltak gyanúsíthatóak.

Hollandiában elveszíti állampolgárságát az, aki azt szélhámossággal gyanúsíthatóan szerezte, vagy olyan állam hadseregében szolgált, amely harcban áll Hollandiával, vagy akár az iszlám szélsőséges terrorcsoportok kiképzéseiben részt vett. Nagy-Britannia is hasonló intézkedéseket készül bevezetni országán belül. Oroszországban az alkotmány 6. fejezet alapján nem veszítheti el, illetve nem változtathat kényszer alatt állampolgárságot senki.


[poll id=”15″]