A szélsőséges Jobb-szektor Munkácson lövöldözik (videó+képek)


Hivatalos információk szerint heten sérültek meg abban a munkácsi lövöldözésben, amiben a Jobb Szektor és Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő emberei vettek részt.

Az elsődleges információk szerint a tűzharc a parlamenti képviselő érdekeltségébe tartozó Lermontov utcai Anterasz – korábbi nevén Piros Sárkány klub – komplexum területén robbant ki. Magukat Jobb Szektorosoknak mondó fegyveresek megpróbálták megszállni a területet, ám ellenállásba ütköztek, a két csoport között éles tűzharc alakult ki. Az első információk szerint a lövöldözésben ketten életüket veszették, többen megsérültek. A mukachevo.net ukrán hírportál, viszont kórházi forrásokra hivatkozva hét sérültről számol be, egyikük állapota válságos. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség és Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei.

A jelentések beszámolnak arról is, hogy a jobbszektorosok elfoglalták a Munkács Ungvár felőli bejáratánál lévő közlekedési rendőri posztot.

Nem sokkal később Munkács külterületén Csap-Kijev főútvonalon a Vörös hegy lábánál folytatódott a lövöldözés, melynek következtében több autó is kiégett, fekete füst gomolygott a környéken. A rendvédelmi szervek lezárták a szóban forgó útszakaszt. A terelés miatt óriási dugó alakultak ki. Az Ungvárra bevezető utakat is lezárták, minden autót átvizsgálnak. A rendőrség nem adott tájékoztatást a konfliktus indítékáról.


-Események percről -perce:


16:10 – Szemtanúk szerint a jobb szektor emberei RPG aknavetőt is használtak!


16:29– Kárpátalja valamennyi határátkelőjének védelmét megerősítették, a fontosabb útvonalakon mindenhol fegyveres rendőröket látni. 


16:35 – Petro Porosenko elnök utasításba adta a rendvédelmi szerveknek, bármilyen áron kapják el és fegyverezzék le a banditákat.


 16:44 – Arszen Avakov belügyminiszter is megszólalt. Állítása szerint a Jobb Szektor banditáit körbezárták, felszólították, adják meg magukat. Különben rohamot indítanak ellenük.


16:45 – A KárpátHír értesülése szerint Lembergből Munkács felé tart egy különleges rendőri egység. Ungvárról pedig négy autóbusznyi rendőr és kommandós indult el Munkács felé.


16:48 – A Jobb Szektor már napok óta tervezte az akcióját, a megfélemlítéseiről elhíresült félkatonai szervezet egész nyugat-ukrajnai szárnya részt vett a brutális akcióban.


16:50 – Felröppent olyan hír, hogy a Jobb Szektor tagjai bemenekültek a Munkácshoz közeli erdőkbe, és a házak között is rejtőzködnek. Fegyverek vannak náluk. Emiatt körgyűrűt hoznak létre az érintett területen a rendvédelmiek.


16:54 – A sérültek és halottak pontos számáról eltérő információk jelennek meg. Hivatalos közlemény még nem jelent meg erről. Internetes értesülések szerint már hatra emelkedett a halottak száma. Hivatalosan két fiatalember halálhírét erősítették meg. Ők a megtámadott komplexumban tartózkodtak.


17:02 – Megszólalt a Jobb Szektor. Azt közölték, hogy két emberüket megölték, másik kettőt megsebesítettek. Sem a sérülteket, sem a halottjaikat nem adják ki. A Jobb Szektor bejelentette: az ország egész területén az összes egységüket harci készültségbe helyezték, és készek szembeszállni a rendőrséggel! Azzal fenyegetőznek, ha folytatódik a hajsza ellenük, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el egész Ukrajnában!


17:07 – Musztafa Najem parlamenti képviselő azt közölte, hogy az SZBU különleges egységeit is mozgósították. Készen állnak a bevetésre.


17:18 – Követeléseket fogalmazott meg a Jobb Szektor! Azt kérik, tartóztassák le Mihajlo Lanyo parlamenti képviselőt, akinek a birtokát ők maguk támadták meg. Továbbá, hogy az összes olyan rendőrt tartóztassák le, akik rájuk tüzelt, és azokat is, akik az utasításokat adták nekik. A Jobb Szektor arra kérte a hadsereget, álljanak át az ő oldalukra! Akinek van fegyvere, csatlakozzon hozzájuk – kérték a Jobb Szektorosok.


17:20 – Ungváron, a szlovák határátkelőhelynél megszigorították az ellenőrzést, akinek nem sürgős az utazása, azt kérik, forduljanak vissza. Az ijedtséget az okozza, hogy a határhoz közel van a Jobb Szektor helyi bázisa. Arszen Avakov belügyminiszter utasítására a rendőrség és az SZBU után a Nemzeti Gárda is bekapcsolódott a Jobb Szektor fegyveresei elleni harcba.


17:54 – A rendőrség lezárta a Csap-Kijev autóutat és nagy erők bevonásával terrorellenes műveletbe kezdett a környéken. A korábbi jelentésekkel ellentétben – a támadók nem foglalták el a Munkács bejáratánál lévő közlekedési rendőri poszt épületét.


18:02 – Rendőrségi jelentés szerint összesen kilenc sebesültje van a munkácsi konfliktusnak, köztük van a kommandós egység parancsnoka, akit egy ungvári kórházban kezelnek égési sérülésekkel.


18:44 – Kijevi idő szerint 18:46-kor még nem kapták el a bűnözőket.


18:55 – A rendőrség már tegnap is tudott arról, hogy valami készülődik. Mihajlo Lanyo képviselőhöz (akinek a tulajdonában van a lövöldözés színhelyén lévő Antares sporkomplexum Lanyo) közel álló alvilági emberek nem teljesítettek Lembergben bizonyos pénzügyi kötelezettségeket.  Az incidensbe csatlakozott az ottani Jobb szektor, akik értesítették Lanyo embereit a lehetséges elszámolásról – írja a Zakarpattya ukrán oldal.


19:00 – A Jobb Szektor vezetője, Dmitro Jaros is kommentálta a munkácsi esetet a facebookon, igaz elég szűkszavúan. „A választókkal volt találkozóm a körzetben. Információt kaptam a kárpátaljai tragikus eseményekről. Kijevbe utazom. Most az a legfontosabb, hogy stabilizáljuk a helyzetet és ne engedjünk újabb vért folyni. Ehhez az kell, hogy elkapjuk a banditákat és azokat a rendőröket, akik tűzparancsot adtak” – írta a Jaros.


19:14 – A Jobb Szektor hivatalos álláspontja: „Rendkívüli esemény történt Ukrajnában, ami a történelem menetét is megváltoztathatja. Ma a kárpátaljai Munkácson több száz büntetlen bandita, akik az erőszakoló és drogkereskedő Mihajlo Lanyo képviselő emberei, megpróbálták megsemmisíteni a Jobb Szektor harcosait. Ebben az akcióban a rendőrségben lévő banditák is részt vettek… Heves harcok után megölték a Jobb Szektor két harcosát, négy másik megsérült. Közülük ketten súlyosan. A sebesülteket és a halottakat magukkal cipelve harc közben sikerült kitörni a banditák bekerítéséből és a hegyekbe menekültek. Jelenleg riadókészültségbe helyzeték a különleges szolgálatokat, hogy elpusztítsák a testvéreinket. Ha így lesz, visszafordíthatatlan események következnek. Senkinek sem engedjük meg, hogy lelőjék a testvéreinket. Követeljük Lanyo képviselő letartóztatását” – olvasható a Jobb Szektor oldalán. Egyébként a Jobb Szektor is riadókészültséget rendelt el országszerte.


19:24 – Kijevben a Nemzeti Gárda egységei az elnöki hivatalhoz vonultak, mint mondták ” a biztonsági kockázat növekedett”. Közben Munkácson már egy katonai páncélost is láttak a konfliktus helyszínének közelében. 


19:58 – A Nemzeti Gárda különleges egységei Munkácsra indultak, hogy segítsenek elfogni a lövöldözést kirobbantókat – közölte a  Nemzeti Gárda sajtószolgálata.


20:20 – A rendőrség és a katonaság emberei elfogtak egy férfit, akinek a gyanú szerint köze lehetett a lövöldözéshez.


20:29 -A helyzet stabilizálódott! Anton Gerascsenko, a belügyminiszter tanácsadója azt írta a Facebook oldalán, hogy a helyzet stabilizálódott.  A képviselő reménykedik, hogy sikerül mindent békés úton megoldani. „A munkácsi helyzet stabilizálódott és irányítás alatt áll. Telefonon felhívott a körbevett harcosok csoportjának parancsnoka akinek Letun a beceneve. Megkért, hogy kapcsoljam őt össze az SZBU terroristaellenes központjával, hogy tárgyaljanak a tűzharc beszüntetéséről, és a sebesültek ellátásáról, amit rögtön meg is tettem. Úgy gondolom, hogy pár órán belül a helyzetet sikerül megoldani békés úton a törvény keretein belül” – írta a Facebookon.


20:36 – Nyilatkozott az érintett, Mihajlo Lanyo: a parlamenti képviselő a 112 TV csatornának adott interjút a munkácsi lövöldözésről – írja a zak-kor. „Az egység parancsnoka és a helyettese bejött az irodámba. Négy autó jött. Elmondták, hogy mire van szükségük az ATO harcosok számára, kérték hogy segítsek nekik szanatóriumba küldeni az embereket. Azt mondtam, hogy segíteni fogunk. Normális beszélgetésünk volt, és egyszer csak lövéseket hallottunk. Bejött a segédem és azt mondta, hogy az udvaron lelőttek egy srácot. Megkérdeztem a parancsnokot, hogy mi volt ez, ő meg azt válaszolta, hogy az emberek egy kicsit őrültek. Kimentem vele együtt, akkora a holttestet és betették a csomagtartóba” – mondta Lanyo. „Az embereim közül senki sem provokálta őket. Nem tudom ki lehetett az, aki nem bírta türtőztetni magát a Jobb Szektorban. Ezután elhajtottak és már azt hallom, hogy tűzharcba keveredtek a rendőrséggel” – mondta a képviselő. Arról is beszélt, hogy a másik kárpátaljai képviselő, Viktor Baloga (forrásaink szerint hamarosan Baloga is közleményt ad ki) pénzeli a megyei Jobb Szektorosokat. „De nem tudom azt mondani, hogy köze van ehhez a tűzharchoz” – mondta Lanyo. Közben Kijevben tüntetésbe kezdtek a Jobb szektor emberei a munkácsi események miatt. A tüntetők nehezményezik, hogy Munkácson, Lanyo emberei szándékosan csapdába csalták őket.


20:40 – A Jobbik reagált a történtekre, közleményt adott ki: “Ébresztő Európa: a polgárháború elérte Kárpátalját! Munkács már csak egy ugrásra van a kárpátaljai magyarság központjától, Beregszásztól, illetve az országhatártól. Ez már nem a kelet-ukrajnai hadszíntér, és nem egy távoli, elméleti veszély. A sokszor hangulatkeltéssel és alaptalan riogatással vádolt Jobbik korábbi figyelmeztetései tehát sajnos beigazolódtak, a valódi fenyegetést és valódi veszélyt a Jobb Szektor szélsőséges alakulatai jelentik, akik ellen minden tisztességes ukrán és magyar embernek közösen kell fellépnie! – tette hozzá Szávay. A Jobbik számára kérdéses, hogy a Nyugat által támogatott ukrán kormány a kialakult helyzet eszkalálódása esetén képes lesz-e megvédeni állampolgárait, különös tekintettel a területén élő nemzeti közösségekre. Kárpátalja nem válhat a kelet-ukrajnaihoz hasonló hadszíntérré! Ebben tehát óriási felelőssége van az Egyesült Államoknak, illetve az Európai Uniónak. A Jobbik elvárja a magyar kormánytól, hogy tegyen meg mindent a kárpátaljai magyar közösség védelme érdekében, és minden rendelkezésére álló eszközzel hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára és az abban rejlő veszélyekre!”


20:50 – Hivatalos információk a sebesültekről:  Kilenc főt szállítottak a Munkácsi Központi Kórházba. Ebből öt rendőr négy civil. Az egyik civil a fején sérült meg. Az Antaresz komplexum egyik biztonsági őre életveszélyes sérüléseket szerzett. Az egyik civil, csak egy véletlen szemtanúja volt az lövöldözésnek. A Jobb Szektor harcosai közül ketten meghaltak, és két másik megsérült. Őket nem szállították kórházba.


21:00 – Viktor Balog is a helyszínre érkezett! „Jelenleg a helyszínen vagyok, ott ahol a Jobb Szektor van. Megkértek, hogy én legyek a közvetítő. A vérontás beszüntetése miatt elfogadtam az ajánlatot. Beszélgettünk. Hajlandóak megadni magukat. De ezeknek két feltétele van:
1. Jaros parancsba kell hogy adja a fegyverletételt. 2. Garanciákat kérnek arra, hogy rögtön Kijevbe küldik őket az SZBU-ba. A követeléseiket átadtam az elnöknek, hogy ne legyen több vérontás csak egy határozatnak kell születnie. Egy politikainak” – írta a képviselő a Facebookon.


22:20 – Biztonsági okokból Ungvár városát minden irányból lezárták. A rendőrség nem kívánta kommentálni a tényeket.


22:40 – A megyei ügyészség hivatalos jelentése: ” A tűzharcot követően a Jobb-szektor emberei egy közeli házban bújtak meg, az épületet több száz rendőr, katona vette körül. Jelenleg zajlanak a tárgyalások a megadásról. Folyamatos kapcsolatban vannak a Jobb-szektor vezérével, Jarossal. Reményeink szerint hamarosan békés úton megoldódik a helyzet” – olvasható az ügyészségi közleményben.


3:57 – Lóka településről a nőket és gyerekeket evakuálják. A tárgyalások még mindig folynak.


 7:47 – Dmitro Jaros a Jobb-szektor vezérét is Kárpátaljára, Munkácsra várják. A tárgyalások elősegítése és a konfliktus békés megoldása céljából érkezik ide.


 8:30 – A rendőrség lezárta Alsóvereckénél az országutat, megakadályozva a forgalmat Lemberg felől. A jelentések szerint több szélsőséges csoport tart Kárpátaljára a szomszédos Lemberg megyéből, ezért szükséges a hágó lezárása. Jaros közben követeli, hogy mondjon le Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő, és Kárpátalja rendőrparancsnoka Medvecsuk azonnali hatállyal küldje el lemondását a belügyminiszternek.


 8:52 – Az Espreso.Tv egyik riportere a helyszínen tartózkodik. Beszámolója szerint a jobbszektorosok teljesen elbarikádozták magukat, az éjszaka folyamán többször lehetett lövéseket hallani, azonban nem tudni, hogy melyik fél lövöldözött. Pontos számok nem ismertek, legalább 10-15 ember állig felfegyverezve bujt el Lóka településen.


 9:25 –  Az Azov zászlóalj közösségi oldalán jelezte, hogy kész részt venni a kialakult konfliktusban és támogatni a PSZ tagjait. Közben a harkivi megyei adminisztráció előtt tüntetneke a PSZ helyi tagjai, akik szintén Lanyo elfogását követelik.


 10:05 – Lanyo, akinek az alvilági beceneve Blück (ukránul Bljuk), három nappal korábban kezdeményezte a találkozót a PSZ kárpátaljai szervezetével, mert nem tetszett neki, hogy a PSZ járőrei ellenőrzésük alá vonták a kárpátaljai határátkelőhelyeket és akadályozták az ott folyó csempészést. Mint kifejtette, 12 fős csoportjukat mintegy száz felfegyverzett ember várta a sportkomplexumban. A tárgyalásról azt mondta, Lanyo fenyegette és óva intette őket attól, hogy beavatkozzanak és rontsák az üzletét, mivel mögötte Kárpátalja rendőrparancsnoka és Viktor Medvedcsuk befolyásos oroszbarát ukrán politikus és pártvezető áll – írja az mti.


 A történések átláthatósága szempontjából a fejleményeket külön hírekben közöljük!
Kövesse a Karpathir.com -on a Munkács környéki történéseket!


 

 

Nagydobronyt is ellepték a fegyveres rendőrök


[poll id=”16″]