Maláj gép: hamarosan megnevezhetik az elkövetőket


Egy évvel azután, hogy Ukrajna felett lelőtték a maláj utasszállító gépet, sem tudni biztosan, hogy az ukránok vagy az orosz szakadárok nyomták-e meg a rakéták kioldógombját. A maláj miniszterelnök a tragédia évfordulóján azt mondta: közel járnak ahhoz, hogy biztosan tudják, ki okolható a 298 utas haláláért.

A Malaysia Airlines Kelet-Ukrajnában lelőtt utasszállító repülőgépe ügyét vizsgáló nyomozó csoport előtt mostanra világosabb kép rajzolódott ki a katasztrófa okairól – jelentette ki Najib Razak malajziai miniszterelnök szombaton, a katasztrófa évfordulója előtt tartott gyászszertartáson. “Nem fogunk ujjal mutogatni senkire, amíg a hiteles bizonyítékok a rendelkezésünkre nem állnak, ugyanakkor bizonyosak vagyunk benne, hogy már egészen közel állunk ahhoz, hogy megnevezzük az utasszállító katasztrófájáért felelős személyeket” – mondta Najib Razak.

A kormányfő az áldozatok hozzátartozói előtt mondott beszédében elismerte, hogy a két részre – bűnügyi és műszaki ágra – bontott nyomozás még tart, és akár “az év végéig is elhúzódhat”. Mindazonáltal a kijelentette, hogy kormánya nem nyugszik, amíg fényt nem derít a tragédia valódi okaira, s ennek érdekében szorosan együttműködik az ausztrál, a belga, a holland és az ukrán hatóságokkal.

A malajziai légitársaság Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le a felkelők ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében. A katasztrófát senki sem élte túl, 298-an haltak meg. Az ukrán hatóságok szerint a felkelők, utóbbiak szerint viszont az ukrán katonák lőtték le a gépet.

Malajzia a héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé beterjesztett határozattervezetében külön nemzetközi büntetőbíróság megalakítását kérte a Malaysia Airlines katasztrófájának kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére. Egy héttel korábban Hollandia is hasonló javaslattal állt elő, tekintettel arra, hogy a katasztrófa áldozatainak zöme holland állampolgár volt, és a tragédia okait feltáró vizsgálatot is a holland igazságszolgáltatás végzi. Az ENSZ Bt-ben azonban Oroszország élt jogával és megvétózta a határozatot.

mti

[poll id=”15″]