Szegényedik a középosztály Ukrajnában


A TNS közvélemény-kutató intézet felmérésének adatai szerint a politikai és gazdasági válság időszakában romlott az ukrán középosztály helyzete, közölte a TSZN ukrán hírtelevízió.

Ukrajnában 2013 negyedik negyedévben kezdett el csökkenni a középrétegek társadalmon belüli aránya, ami azt is jelenti, hogy az ukrán társadalom az alsó rétegek felé húz és az alsóbb rétegekből felfelé lépni nagyon nehéz. Ez a tendencia 2014 első félévében valamelyest lelassul, majd ez év elején négyéves negatív csúcsot megdöntve elérte a 9 százalékot.

A legfrissebb tanulmány szerint 2015 első negyedévében elérte a 6 százalékot azon társadalmi rétegek aránya, akiknek a mindennapi betevőre sem jut. Kétszeresére nőtt azok száma, akiknek problémát jelent egy kisebb vagy esetleg nagyobb értékű műszaki cikk, vagy bármilyen más termék vásárlása. A korábbi 22 százalékhoz képest most csupán a lakosság 11 százaléka tud autót vásárolni.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy megnőtt azon ukrán állampolgárok száma, akik szociális helyzetük alapján alacsony társadalmi osztályba sorolják magukat. Viszont csupán a válaszadók 1 százaléka mondta azt, hogy elégedett a pillanatnyi helyzetével.


[poll id=”16″]