A magyar turistákra építve állnának talpra Kárpátalján


Nagyon sok kárpátaljai társaság került padlóra vagy jutott a csőd közelébe a tavaly márciusban kirobbant kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt. A vendéglátás is komoly veszteségeket szenvedett el, miközben a korábbi magyar vendégeket donyecki és luganszki turisták váltották fel – írja a Napi Gazdaság online.

Kárpátalján nem csak a lakosság és az önkormányzatok nyögik a tavaly márciusban kitört háború következményeit, komoly bajba került sok vállalkozás, így például a makkosjánosi Helikon Hotel tulajdonosa is. – Tizenöt éve vagyok vállalkozó, 2000-ben a nulláról kezdtem. Először egy vendéglőt, aztán egy kisebb hotelt nyitottam, majd elindítottuk a Találka éttermet itt, Makkosjánosiban – jegyzi meg Birov Tibor, a szálloda tulajdonosa. – Aztán 2007-ben, ugyancsak a faluban megnyitottuk a Helikont 20 szobával, amit egy volt termelőszövetkezeti épület helyén alakítottunk ki.

Több magyar utazási irodával is együttműködtünk, aminek köszönhetően évente 15-18 alkalommal 50-55 fős csoport érkezett hozzánk az anyaországból. Az irodák egy idő után jelezték, hogy a további együttműködés akkor lenne gyümölcsöző, ha étterem és lift is lenne a hotelben. Igyekeztünk eleget tenni a kérésnek, ám úgy gondoltuk, hogy ha éttermet nyitunk, akkor a hotelt is bővíteni kell. Ezt meg is tettük, a szállodánknak már 52 szobája van – mondja Birov Tibor.

A vállalkozó a fejlesztést 2013 tavaszán kezdte, a beruházáshoz sok millió forintnyi hitelt vett fel. Azért mert belevágni a bővítésbe, mert 2014-re körülbelül 20 magyar csoport foglalt előre szobát a Helikon Hotelban. – Aztán 2014 elején kialakult a feszült helyzet keleten, a magyar utazási irodák pedig egytől egyig lemondták a foglalásokat, ami húszmillió forint kárt okozott nekem. Erre azért volt lehetőségük, mert a megállapodások tartalmazták, hogy hatvan nappal az érkezés előtt kötbérmentesen le lehet mondani a szobákat – jegyzi meg a hotel tulajdonosa.

A konfliktus nemcsak Birov Tibornak, hanem sok más, vendéglátással foglalkozó és egyéb vállalkozónak is súlyos károkat okozott. Leállt a Zápszony közelében levő malom is, több kisboltban pedig erőteljes forgalom-visszaesésre panaszkodtak. – Amikor bajba kerültem, a bankok is hátat fordítottak nekem, előfordult, hogy uzsorástól kellett kölcsönkérnem. Most úgy próbálok úrrá lenni a gondokon, hogy igyekszem minél több magyar csoportot hozzánk csalogatni, és közben nyitottunk az ukrán vendégkör felé is. Jellemző, hogy sokszor éppen Donyeck és Luganszk környékéről jönnek hozzánk pihenni – mutat rá a vállalkozó, akin az segítene igazán, ha minél több magyar vendég látogatna el a környékre – olvasható a portál riportjában.

A háború kitörése nem csak pénzügyi értelemben sújtja a vállalkozót, éppen a katonai behívó elől menekült Magyarországra a főpincére is. A férfi felesége, Ildikó még mindig Birov Tibor alkalmazásában áll, recepciósként dolgozik a hotelban. – Érzelmileg nagyon nehezen viseljük, hogy a család szét van szakítva, de a férjem nem tudott mit tenni, kétszer is kapott behívót. Én pedig inkább Skype-on beszélgetek vele, mint hogy elvigyék a háborúba, és rettegjek. Nem tudjuk, meddig tart, de megpróbálunk kitartani. Sok fiatalasszony van hozzám hasonló helyzetben, és jutott ebbe az ördögi körbe – mondja szomorúan Ildikó.


[poll id=”16″]