A munkácsi akció „elintézte” a vízummentességet


A Jobb Szektornak a munkácsi akciójával sikerült lenulláznia az ukrán diplomácia több hónapos erőfeszítéseit a vízummentesség érdekében, közölte a külügyminisztérium kiemelt ügyekkel foglalkozó nagykövete.

Dmitro Kuleba a közösségi oldalán posztolta véleményét. Meggyőződése, hogy az Ukrajna közvetlen európai határainál elkövetett akció nagyban rontja az ország kilátásait, konkrétan a vízummentességre törekvő esélyeit. Szavait csak alátámasztja, hogy a magyar hatóságok máris megerősítették határaik védelmét, s vélhetően a többi szomszédunk is ezt fogja tenni.

Az ex-felderítő Baloga terveiről

A GolosKarpat információs hírportál a munkácsi eseményekkel kapcsolatosan emlékeztet egy volt titkosszolgálati felderítőtiszt, bizonyos Szerhij Razumovszkij egyik korábbi interjújára, aki akkor megjósolta a Krím annektálását és azt is prognosztizálta, idővel Viktor Baloga kísérletet tesz majd Kárpátalja kiválására Ukrajna kötelékéből.

A volt felderítő az ominózus interjúban megemlíti a Munkácsról származó amerikai milliomos, Alex Roth nevét is, aki az egykori tiszt feltételezései szerint az egyik fő anyagi támogatója lehet az elszakadási projektnek. Razumovszkij kitért Baloga számításaira is: Kárpátalja határ menti vidékként stratégiai szerephez jutna a gáz-, a villamosenergia- és a kőolaj-tranzitban, ami erősítheti az ő és a régió befolyását.

A GolosKarpat annak kapcsán utalt vissza erre a korábbi hírre, hogy a munkácsi akció akár a kezdete is lehet a terület destabilizálásának, az önállósági törekvések megvalósításának.

Dunda György – KISZO

[poll id=”16″]