Egyre több az elszegényedő család


Ukrajnában az elmúlt két évben jelentősen emelkedett a szegénységi szint alatt élők száma, s mára elérte a 33 százalékot, szemben a 2013-as, 22,1 százalékos szinttel, olvasható a KarpatNews cikkében.

A demográfiai és szociális kutatások országos intézménye által végzett felmérés eredményeit egy kijevi kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a szakértők. Ezen a fórumon elhangzott, 2000-ben 71,2 százalékos mutatón állt a szegénységi szint Ukrajnában, s akkor azt fogalmazták meg célként, hogy tizenöt év múltán, azaz pont 2015-re, sikerülhet 7 százalékos szintre levinni ezt az arányt. Egészen 2013-ig, tehát az „Euromajdan” évéig folyamatosan csökkent is a nélkülözők száma, ám azóta ismét emelkedésnek indult, s nem is oly kis mértékben.

A kutatások azt is megállapították, hogy a legnagyobb veszélyben a gyermekes családok vannak. Ahol egy gyerek van, 17 százalékkal nagyobb az esély, hogy a család elszegényedik, ahol pedig három vagy több gyereket nevelnek, ott ez a veszély már 42 százalékos. A gyereket nevelő famíliák közül minden harmadik szegénynek számít.


[poll id=”16″]