Jacenyuk más kárára háborúzna


Mindenkinek és mindenen spórolni kell, hogy folytatható legyen az értelmetlen háborúzás és öldöklés Kelet-Ukrajnában – akár így is értelmezhető Arszenyij Jacenyuk mai megnyilvánulása a belügyminisztérium munkaértekezletén.

A kormányfő arra kérte az összes minisztériumot és költségvetési intézményt, találják meg a módját a kiadásaik lefaragására, és az így megtakarított pénzt adják át a belügyi hatóságok részére. A kelet-ukrajnai konfliktusban közvetlen szerepet betöltő minisztériumok, szolgálatok – védelmi minisztérium, belügyminisztérium, nemzeti gárda, katasztrófa-elhárítási szolgálat, határőrség – legalább 17,5 milliárd hrivnya plusz finanszírozásra tartanak igényt az év végéig, írja a pravda.com.ua.

Első körben minimum 5,5 milliárdra lenne szükségük, de az állami büdzséből már nincs mit előkaparni, ezért aztán a miniszterelnök arra vetemedett, hogy más területeken spóroljanak, csakhogy folytathassák az értelmetlen háborút. Azt persze nem részletezte, konkrétan min is lehetne még takarékoskodni, mert hát az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra már így is csak vergődik, az emberek nagyon elszegényedtek, a fűtési szezonban tömegek lesznek képtelenek fizetni a rezsit…

A kért 17,5 milliárdból a védelmi szaktárca szeretné a legtöbbet kapni. A nemrég Kárpátalján járt Sztepan Poltorak miniszter 7,7 milliárdra tartana igényt, miközben már így is rekordnagyságú büdzsével gazdálkodhat 2015-ben. Naponta 4-5 millió dollárt költenek az ATO finanszírozására.


[poll id=”16″]