A cseh média a munkácsi incidensben feltűnt cseh rendszámú gépkocsikról


Három cseh rendszámú személygépkocsi is mozgott a múlt hét végi munkácsi összetűzések színhelyén, amelyek közül legalább az egyik bizonyíthatóan lopott volt – jelentette kedden a cseh közszolgálati rádió, a Munkácson készített videofelvételekre és fényképekre hivatkozva.

A cseh rendszámú személygépkocsik munkácsi szerepével kapcsolatban a Právo című baloldali napilap keddi jegyzetében úgy vélte, hogy a cseh hatóságoknak, elsősorban a titkosszolgálatoknak, nagyon alaposan ki kellene vizsgálniuk a történteket, mert nem lehet kizárni, hogy az események hátterében lévő befolyásos személyek valamelyike esetleg Csehországban él, sőt Csehországból is aktív részese az ottani eseményeknek. Egyelőre azonban az sem világos, hogy az összetűzések helyszínén mozgó cseh rendszámú kocsik melyik félhez tartoztak.
A Právo ugyanakkor emlékeztet: Csehországban jelenleg mintegy 140 ezer ukrán állampolgár tartózkodik engedéllyel, és gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, hogy közülük ki miből él.

A cseh elhárítás (ÚZSI) nem kívánta kommentálni a Munkácson történteket. A szolgálat szóvivője felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy az ÚZSI tevékenysége nem nyilvános, ezért arról semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adnak.
A prágai külügyminisztérium sem kívánt nyilatkozni az ügyről. A szóvivő szerint a cseh rendszámú gépkocsikkal kapcsolatos információkat a biztonsági szolgálatoknak és a rendőrségnek kell kivizsgálnia.

mti


[poll id=”16″]