A sajtóból hallott az Ukrajnában őrizetbe vett magyar állampolgárról a külügy


A Külgazdasági-és Külügyminisztérium is csak a sajtóból értesült arról, hogy a szlovák-ukrán határon őrizetbe vettek egy magyar útlevelet használó férfit, mert a parancs ellenére nem vonult be a hadseregbe – közli az Origo.

Nem tud részleteket a Külgazdasági-és Külügyminisztérium az ukrán határon letartóztatott kettős állampolgárról, a hírről ők is a sajtóból értesültek. A tárca az Origónak azt írta: a helyi sajtó ugyan ukrán állampolgárról írt, de mivel a férfi magyar útlevéllel lépte át a határt, „valószínűsíthető”, hogy az érintett személy ukrán-magyar kettős állampolgár.

A minisztérium, valamint Magyarország ungvári Főkonzulátusa nem kapott hivatalos megkeresést sem az érintettől, sem pedig az ukrán hatóságtól az ügyben, így nem tudnak róla részleteket.

Korábban mi is megírtuk, hogy a férfi Szlovákiából volt hazatérőben, ahol az ukrán-magyar kettős állampolgársága révén legálisan vállalt munkát. Az ungvári határátkelőn a magyar útlevelét mutatta fel, az ukrán útlevélvizsgáló azonban mégis azonosította, és átadta a rendőrségnek. Azóta is őrizetben van. Az Origo úgy tudja, hogy a férfit csalás gyanúja miatt is körözték az ukrán hatóságok.


[poll id=”16″]