Elfogadták az új önkormányzati választási törvényt


Amint azt mai beharangozónkban prognosztizáltuk, a parlament elfogadta az önkormányzati választásokról szóló új törvényt. A 257 vokssal megszavazott jogszabály megtiltja a blokkok indulását, s a pártlistákon minimum 30 százalékos arányban kötelezővé teszi nők indítását.

Az első olvasathoz képest 1547 módosító indítvány érkezett a helyhatósági választási törvénytervezethez. A legfontosabb tudnivalók: tilos a blokkok részvétele, csak azok a pártok indulhatnak, amelyek a választás napjához képest legalább 365 nappal korábban jöttek létre, s ha a párt névmódosításon esett át, annak legalább 180 nappal a választás előtt kellett megtörténnie. A pártok listavezetőinek a helye rögzített lesz, azaz nekik kötelezővé teszik a megszerzett mandátum felvételét, nem lehet majd arról lemondani, amint az eddig lehetséges volt. Mód nyílik a pártok számára visszahívni a saját képviselőit, s azt a helyi közösség indítványozására is meg kell tenniük. A listákon a jelöltek legkevesebb harminc százalékának a gyengébbik nemhez kell tartoznia.

Arról a Központi Választási Bizottság (CVK) csak később dönt, hogy az egyes megyékben, járásokban, városokban mekkora összetételű lesz a képviselőtestület, annak megállapításához a lakosok számát fogják alapul venni. A választási kampányban alkalmazható reklámszabályokról külön törvény fog majd születni.

További érdekesség, hogy a 90 ezresnél nagyobb lélekszámú városokban a polgármesterjelöltek egyikének abszolút többséget kell szereznie. Ez azt jelenti, ha valaki nem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát plusz 1 voksot, akkor ott második fordulót rendeznek.
A törvényt magyarázó kommentárokban elsőre nem találtunk említést a bejutási küszöbről, feltehetőleg az marad a korábbi 3 százalék.
A választásokra idén október 25-én kerítenek sort, kivéve az elcsatolt Krím és a „Donyecki és Luganszki Népköztársaságok” területeit.


[poll id=”16″]