A miniszki tárgyaló felek az ukrán alkotmányról és a helyi választásokról egyezkednek


Az ukrajnai helyzetet rendezni kívánó minszki kontaktcsoport politikai alcsoportja újabb találkozójára július 14-én kerül sor – írja a tass.ru. A többi alcsoporttól eltekintve ez az alcsoport hetente ülésezik. Kijev hosszú időn keresztül nem foglalkozott a kötelezettségeivel, de a Nyugat egyre inkább emlékezteti Ukrajnát, hogy kötelezettséget vállalt az év végéig megváltoztatni az alkotmányát és Donbássz különleges státuszát illetően helyi választásokat tartani.

Július 12-én Németország kancellárja és Franciaország elnöke egy telefonos konferenciabeszélgetésen azt tanácsolta Porosenko elnöknek, hogy folytassák a reformokat Donbássz különleges státuszát illetően. Zurichben a múlt héten Grigorij Karaszin, az orosz Külügyminisztérium vezetőjének helyettese és Victoria Nuland külügyi helyettes államtitkár megegyezett arról, hogy Washington nyomást fog gyakorolni Kijevre a minszki egyezmények betartását illetően.

A felkelők vezetői reménykednek Ukrajna alkotmányának és a helyi választásokkal kapcsolatos témáknak a megvitatásában a július 14-i tárgyaláson. „Van remény, hogy végre kimozdulunk a holtpontról és visszatérünk a választások és az alkotmányos reform kérdéseinek a megvitatásához” – mondta Vlagyiszlav Dejnego, a kontaktcsoport luganszki képviselője.

Az ukrán parlamentben kedden kerül szavazásra a választásokról szóló törvény immár végső formájában. A DNR és LNR vezetése közös nyilatkozatban jelentették be, hogy ezt a törvénytervezetet velük is egyeztetni kellett volna. „Ez nem felel meg azoknak a dolgoknak, amit megtárgyaltunk Minszkben, és sérti a már megbeszélteket, vagyis hogy nem vesznek részt politikai pártok a választásokon illetve a többségi rendszer szerinti választások megtartását” – nyilatkozták a vezetők.

Az ukrán Rádában beregisztráltak egy törvényt a helyi választások betiltásáról. A törvénytervezet szerint a választásokat, nem lehetne mindaddig megtartani, amíg a donbásszi területetek nem térnek vissza Ukrajna fennhatósága alá.


[poll id=”16″]